Babiš chce zrušit Hamáčkův tendr na testy do škol. Studenti se prý beztak do lavic nevrátí

Premiér Andrej Babiš bude chtít, aby byla zrušena soutěž na dodávku testů do škol, kterou zajišťoval ministr vnitra Jan Hamáček. Nákup chce svěřit Správě státních hmotných rezerv.

Premiér Andrej Babiš bude chtít, aby byla zrušena soutěž na dodávku testů do škol, kterou zajišťoval ministr vnitra Jan Hamáček. Nákup chce svěřit Správě státních hmotných rezerv. Zdroj: ČTK

Hamáček podle svých slov nechápe, proč Babiš při nákupu testů do škol bojuje za firmu, která se zakázku snažila i jeho jménem nestandardně získat od pondělí.
S testy je spojený postupný návrat dětí do škol od začátku března, což vláda slíbila hejtmanům výměnou za prodloužení nouzového stavu.
3
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš (ANO) bude chtít, aby byla zrušena soutěž na dodávku antigenních testů do škol. Doprovází ji podle něj nejasné a kontroverzní záležitosti. Nákup chce svěřit Správě státních hmotných rezerv. Babiš to v sobotu řekl Seznam Zprávám a České televizi.

Babiš zároveň zpochybnil návrat maturantů a devátých ročníků do škol k začátku března. Podmínkou podle něj bude příznivá epidemická situace, což v současné době není. Vláda o tom rozhodne příští týden. „Takže argument, že musíme rychle vše udělat, tak na to nemůžu přistoupit, protože celá soutěž na antigenní testy byla velice podivná,“ řekl Seznamu.

Ministerstvo vnitra v pátek oznámilo, že antigenní testy pro testování ve školách bude dodávat firma Tardigrad International Consulting. Podle úřadu byla společnost jediná, která splnila jak formální podmínky, tak požadavky na cenu a na schopnost dodat požadované množství testů včas. Smlouva byla podle vyjádření šéfa rezortu Jana Hamáčka (ČSSD) na Twitteru podepsána v pátek.

Server Seznam Zprávy napsal, že vybraná firma podle zadávací dokumentace nesplnila podmínky soutěže, což společnost odmítá. Tendru se podle něj účastnila i společnost Chironax, která nejenže garantovala požadovanou dodávku testů v termínu podle výzvy ministerstva vnitra, ale nabídla i lepší cenu. Ministerstvo vnitra na dotaz serveru uvedlo, že Chironax vyhodnotilo jako rizikovou z hlediska ekonomických dat i spolehlivosti, přestože podle Seznam Zprávy dodává ochranné pomůcky i SSHR. Server Aktuálně.cz uvedl, že firma je napojená na stíhaného lobbistu Tomáše Horáčka.

Babiš poté serveru řekl, že kolem soutěže je „tolik nejasných a kontroverzních věcí“, že bude chtít, aby byla okamžitě zrušena. Poznamenal, že testy od čínského výrobce nabízejí Česku tři firmy. „A vyhrála to tato netransparentní firma, která nemá výkazy a je podivná a nemá žádnou minulost a i přesto soutěž vyhrála,“ řekl Babiš.

Hamáčka premiérova slova rozladila. „Myslel jsem, že si vše vysvětlíme v pondělí na vládě. Nechápu, proč pan premiér bojuje za firmu, která se i jeho jménem snažila od pondělí zakázku nestandardně získat.," uvedl na adresu Chironaxu Hamáček. "A Státní hmotné rezervy opakovaně testy odmítly nakupovat, proto to premiér zadal vnitru,“ dodal na Twitteru. Ministr později informoval, že člen komise hodnotící nabídky na dodání testů pro školáky podal policii oznámení kvůli nestandardnímu působení na výběrovou komisi.

S testy je spojený postupný návrat dětí do škol od začátku března, což vláda slíbila hejtmanům výměnou za prodloužení nouzového stavu. Nejdřív se měli k prezenční výuce vrátit maturanti. „Pokud budeme mít 20 tisíc nakažených na konci února a kapacity nemocnic budou plné, tak pro návrat všech dětí do škol osobně nejsem,“ řekl Babiš. Návrat maturantů a devátých ročníků by podle něj mohl být vyřešen PCR testy. V posledních dnech laboratoře v Česku denně potvrzují 11 tisíc až 12 tisíc pozitivních testů.