Babiš navrhuje třetí sazbu DPH, chce také odložit jednotné inkasní místo

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Ministerstvo financí chystá od příštího roku opětovné zavedení slevy na další dítě, omezení výdajových paušálů, navrácení daňové slevy pro pracující důchodce a zrušení povinnosti podávat daňové přiznání kvůli dodatečné dani pro vysokopříjmové zaměstnance. Úřad také nezavede jednotnou sazbu DPH 17,5 procenta, která již byla schválena dříve. Naopak chce zavést třetí sazbu DPH pro léky, knihy a dětskou výživu.

Ministerstvo financí hodlá rovněž odložit realizaci jednotného inkasního místa a zavést opatření proti daňovým únikům. Od roku 2016 pak MF plánuje po diskuzi s odbornou veřejností zrušit koncept superhrubé mzdy a nahradit sedmiprocentní daň pro vysokopříjmové občany druhou sazbou daně.

„Abychom stihli úpravy od příštího roku, tak máme zhruba jeden měsíc, abychom je začlenili do zákonů. Lze říci, že v návrzích s účinností od 2015 budou změny, které jsou nutné a nezbytné anebo jsou to změny vyplývající z koaličních dohod, které nejsou komplikované,“ uvedla náměstkyně ministra Simona Hornochová.

Celkově chce ministerstvo zrušit v zákonu zřízení Jednoho inkasního místa. Spolu s tím zruší v zákonu schválené plošné osvobození dividend od daně a nižší limity na daňový odpočet úroků z hypoték a stavebního spoření. Zůstane tak limit 300 tisíc korun namísto v zákoně schválených 80 tisíc korun.

„U daní z příjmu, i když se nezmění sazby, bude pravděpodobně časem většina plátců odvádět víc kvůli rozšíření daňových základů. U spotřebních daní zaplatí spotřebitelé víc na tabákových výrobcích. U DPH se mohou plátci těšit na snížení sazby u omezeného okruhu výrobků, návrh na toto snížení vypadá ale z ekonomického hlediska nesystémově,“ upozornil hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Zavedení třetí sazby DPH podle něj navíc znamená, že se celý systém stane složitějším a náchylnějším k daňovým únikům. V neposlední řadě, centrální registrace bankovních účtů údajně znamená, že bude běžný občan postaven před otázku, zda důvěřuje centrálním orgánům ve stejné míře jako bankám, že udrží bankovní tajemství.

V případě opatření proti daňovým únikům by chtělo ministerstvo zavést on-line registrace tržeb a účtenkovou loterii. Koncem letošního roku by měla být hotová analýza chorvatského a maďarského modelu, který by úřad chtěl využít. Dále ministerstvo chce zvýšit zdanění hazardu a zdanit obecně loterie provozované prostřednictvím internetu.

Ohledně třetí sazby DPH uvažovalo podle Hornochové ministerstvo o pětiprocentní sazbě. Ovšem jen v případě léků by tak rozpočet přišel o 7,8 miliardy korun a knih o půl miliardy. Pracovně tak zvažuje desetiprocentní sazbu. V případě dětské výživy ministerstvo požádalo koaliční partnery o vyjádření, co je záměrem a čeho by se to mělo konkrétně týkat.

Od příštího roku by se měl také rozšířit institut nespolehlivého plátce DPH, měl by být zřízen centrální registr bankovních účtů a od roku 2016 zavedena elektronická evidence pro účely DPH.

Daňovému přiznání se nevyhnou ani zaměstnanci