Babiš se rozčiluje, koaliční poslanci hlasovali proti jeho zdanění hazardu

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Přestože koaliční ČSSD a ANO vítají schválení nových pravidel provozování hazardních her Sněmovnou, ministr financí Andej Babiš (ANO) lituje, že se část koalice rozhodla spolu s opozicí hlasovat pro změnu vládního návrhu. Přes Babišův nesouhlas Sněmovna rozhodla, že hazard bude podléhat dvěma sazbám zdanění, zatímco vláda navrhovala tři. O peníze tak podle šéfa financí přijdou hlavně sportovci. Opozice v souvislosti se zákonem kritizuje cenzuru na internetu.

Babiš varoval, že schválení pouze dvou sazeb připraví stát o 300 milionů korun a obce o 150 milionů korun. Návrh z koaličních stran podpořila většina poslanců ČSSD a KDU-ČSL, poslanci ANO se zdrželi. „Gratuluji hazardu k vylobbování nižších daní: znamená to minus 450 milionů Kč ročně pro stát a obce. V budoucnu taky míň pro sport,“ komentoval později výsledek Babiš. Cítí podle svých slov lítost.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jsou pravidla moderní a dostatečně přísnou regulací. Babiš na Twitteru označil za neuvěřitelné, že pro dlouho diskutovanou předlohu hlasovalo víc poslanců, než je třeba pro ústavní zákony. Schválení normy považuje za velký úspěch bez ohledu na některé změny prohlasované i koaličními poslanci. Nespokojenost vyjádřil nad tím, že pozměňovacím návrhem vypadl ze zákona zákaz provozu heren poblíž škol.

„Posilujeme pravomoci státu a obcí v kontrolách provozu hazardu. Zákon jako jedno z opatření proti patologickému hráčství přináší omezení otevírací doby heren. Zaměstnanci celní správy budou moci kontrolovat, jestli firmy plni ohlašovací povinnost, ověřovat věk hráčů či kontrolovat hráče dle seznamu osob, kterým je hra znemožněna,“ vypočítal Sobotka.

Zákon přes odpor opozice obsahuje i kritizované paragrafy umožňující blokování stránek s nepovoleným hazardem. Ukládá povinnost poskytovatelům připojení k internetu na území Česka zamezit přístup na internetové stránky uvedené na seznamu nepovolených internetových her.

„Sněmovna schválila cenzuru internetu úředníkem ministerstva financí. Byli jsme proti. Souhlas bychom nevysvětlili ani svým dětem, natož voličům,“ komentoval výsledek jednání exministr financí a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.