Blok proti islámu se rozpustil. Podle delegátů jej ovládli podvodníci

Martin Konvička

Martin Konvička Zdroj: CTK

Celostátní sněm dnes na svém jednání v Praze rozpustil Blok proti islámu (BPI). Vzniklo zároveň nové uskupení s názvem Iniciativa Martina Konvičky. Jednání dopoledne opustila skupina delegátů, která si stěžovala mimo jiné na manipulace při vpouštění na jednání. Konvička manipulace odmítl a jejich původce označil za notorické lháře.

Strana Úsvit - Národní koalice požaduje po Bloku proti islámu zhruba 9,5 milionu po dubnovém odstoupení BPI od smlouvy o spolupráci ve volbách, potvrdil místopředseda Úsvitu Marek Černoch.

Skupina, která jednání Bloku proti islámu dnes opustila, považuje jeho rozpuštění za součást plánu, kterým se chtějí Konvička a místopředseda Petr Hampl vyhnout placení smluvní pokuty. Úsvit chce peníze získat zpět z principu a dát je na fond ohrožených dětí, řekl Černoch.

„Jestli má pan Konvička dojem, že se rozpustí a tím to končí, tak se plete. Celá ta akce, kterou udělali s panem Hamplem, byla podraz na nás, na členech i na veřejnosti,“ uvedl poslanec. Úsvit se podle něj bude domáhat peněz i soudně. Žádá náhradu za peníze vynaložené na propagaci, ale například i na Konvičkova právníka. „Já to nebudu komentovat, pokud se Úsvitu něco nelíbí, může si jít stěžovat soudně,“ řekl Konvička. Představy Úsvitu jsou podle něj z „říše pohádek a bajek“.

O nároku Úsvitu až na 60 milionů korun v případě, že blok nedodrží svůj závazek jít spolu s parlamentní stranou do voleb, psal v březnu deník Právo. Podle informací ČTK celková částka vycházela z předpokládaných nákladů na volby v tomto a příštím roce, reálná sankce je proto nižší a odpovídá už vynaloženým nákladům. I tak je ale pro BPI likvidační.

Štafetu převezme Blok proti islamizaci

Konvička od smlouvy s Úsvitem odstoupil na konci dubna. S krokem souhlasil i místopředseda Hampl, proti se naopak stavěla třetí členka výkonného výboru Jana Volfová. I když rozhodnutí potvrdila začátkem května akční rada, blok se kvůli tomu rozštěpil. „Nesouhlas části členů s vypovězením spolupráce s Úsvitem byl tak vyhrocený, že došlo k vnitřním sporům,“ vysvětlil ČTK Konvička, proč došlo k rozpuštění bloku.

Nové uskupení si dnes zvolilo své vedení, v příštích volbách by mělo podle Konvičky spolupracovat s chystanou stranou Alternativa pro ČR. „Budeme tuto stranu podporovat, ale nebude nám činit problém přepřáhnout, pokud by se nám to, co dělá, nelíbilo,“ řekl Konvička. V čele obou uskupení mají však být odlišní lidé, řekl Hampl. Je jedním ze členů přípravného výboru alternativy a odmítl, že by název odkazující na německou Alternativu pro Německo již obsadil někdo jiný, jak dnes informovala některá média.

Nespokojení delegáti si při svém odchodu dopoledne stěžovali na to, že blok zničili podvodníci a lobbisté. Členy včetně Konvičky vyzvali k tomu, aby se nenechali manipulovat a aktivně se zapojili do krajských voleb. Pokračovat v činnosti chtějí v rámci Bloku proti islamizaci a plánují dál spolupracovat s Úsvitem. Konvička manipulace odmítl. „Zloděj křičí: chyťte zloděje,“ řekl.

Podle delegátů, kteří ráno opustili jednání, nebyl zbytek sněmu způsobilý přijímat rozhodnutí, tedy zřejmě ani spolek rozpustit. „Počkáme na zápis, podle mě nemohli přijmout ani náhradníky, jedině kdyby zase zrušili nějakou divizi a snížili kvórum,“ řekl místopředseda pražské divize BPI Radek Nováček.

Naznačil ale, že skupina zřejmě nebude rozhodnutí BPI rozpustit se nijak rozporovat. „Z našeho pohledu je ta značka naprosto znehodnocena,“ řekl.

Konvičkův spolek Blok proti islámu vznikl loni v červnu
Vizitka Bloku proti islámu (BPI), jehož celostátní sněm dnes tento spolek rozpustil:

- Spolek Blok proti islámu měl ustavující sněm loni v červnu. Spolek, který kritizuje islamizaci Evropy a příliv uprchlíků, má ve svém znaku přeškrtnutou mešitu. Navázal na činnost iniciativy Islám v České republice nechceme, která zorganizovala petici proti imigračním kvótám. Iniciativa v ČR také uspořádala několik akcí zaměřených proti islámu, odborníci z ministerstva vnitra ji zmiňují ve zprávách o extremismu.

- Předsedou bloku je Martin Konvička, docent entomologie působící na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Konvička islám kritizuje, nejde podle něj o náboženství, ale o válečnickou ideologii.

- Místopředsedy spolku jsou bývalá poslankyně ČSSD Jana Volfová a sociolog Petr Hampl.

- Spolek na svých stránkách uvádí, že je otevřený i členům jiných politických stran, vojákům, policistům a státním úředníkům.

- Konvička byl začátkem dubna obžalován kvůli výrokům, které byly kvalifikovány jako podněcování k nenávisti vůči islámskému náboženství. Českobudějovický soud státnímu zástupci vrátil případ s tím, že důkazy netvoří podklad pro jednání. Státní zástupce proti tomu podal stížnost.

- Loni v září se BPI domluvil se sněmovní opoziční stranou Úsvit - Národní koalice na spolupráci. Konvička měl být takzvaným superlídrem formace. Letos v březnu napsal deník Právo, že Úsvit si smluvně pojistil účast Konvičky a BPI na své kandidátce do krajských i sněmovních voleb. Pokud by před nimi BPI ukončil spolupráci, hrozí mu, že by musel platit až 60 milionů korun (předpokládané náklady volební kampaně).

- Při loňském svátku 17. listopadu Blok proti islámu organizoval akci na pražském Albertově, kde se Konvička na pódiu připojil k podpoře prezidenta Miloše Zemana, který na mítinku promluvil. Na akci se poté snesla kritika některých politiků, rektorů vysokých škol i studentů, Zeman podle nich oslav zneužil a zachoval se jako nepřítel demokracie. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pak před časem označil BPI za xenofobní sektu.

- Letos v únoru na společné ideové konferenci v Praze schválily orgány Úsvitu i BPI změnu názvu strany na Úsvit s Blokem proti islámu. V březnu oznámil předseda úsvitu Miroslav Lidinský, že ministerstvo vnitra změnu názvu nepovolilo. Nový název v kombinaci s programovými tezemi by prý podle MV mohl vzbuzovat přesvědčení, že cíle strany směřují k popírání rovných práv a svobod občanů vyznávajících islám. Úsvit se podle Lidinského bude proti rozhodnutí bránit soudně.

- Letos koncem dubna Blok proti islámu vypověděl smlouvu se stranou Úsvit - Národní koalice. Konvička uzavření dohody označil za „zcela mylný politický krok“, za který se členům svého hnutí omluvil. Úsvit si podle delegátů, kteří opustili dnešní sněm, nárokuje za vypovězení smlouvy od BPI 9,5 milionu korun.