Byla jsem mladá, hájila Malá diplomku. Připustila, že v některých částech zapomněla na citaci

Taťána Malá

Taťána Malá Zdroj: ČTK

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) odmítla obvinění z plagiátorství ve svých diplomových pracích. Připustila, že v některých částech udělala chybu a zapomněla uvést citaci. S premiérem Andrejem Babišem (ANO) o obviněních mluvila, odchod z funkce mu však nenabídla. Malá to řekla na pondělní tiskové konferenci. 

 

"Asi jsem se v některých ohledech dopustila chyby. ... Nenašla jsem ale v té práci ani jednu stranu, která by byla shodná s existujícími pracemi. Ano, některé odstavce si byly velmi podobné, ale to se týkalo teoretické části a některé pasáže se shodují," uvedla Malá s tím, že tak činila s tím, že tak činila s vědomím vedoucího práce s názvem  Mikroklimatické podmínky v chovu králíků.

Nicméně jak se do její diplomové práce dostaly pasáže z jiné závěrečné práce včetně překlepů, Malá nedokázala vysvětlit. "Přesně si to nepamatuju. Vykopírovala jsem si věci do samostatného souboru v rámci rešerše a při psaní práce jsem zapomněla uvést citaci," řekla. 

Podívejte se na záznam z tiskové konference 

Kromě odvolávání se na vedoucího se Malá hájila také omezeností zdrojů v době, kdy diplomovou práci psala. "Čerpala jsem asi z jedenácti zdrojů. Zdrojů na téma, které jsem psala, víc nebylo," doplnila ministryně s tím, že prováděla výzkum, který byl originální, s originálními poznatky, originálními závěry a originálním cílem.   

Podle jejích slov není možné hodnotit diplomovou práci starou třináct let dnešním pohledem. "Dnes existuje mnohem přísnější citační norma," dodala. Zmínila na obhajobu i svůj věk. "Byla jsem studentka. Bylo mi dvacet čtyři let," řekla.

Šéfka rezortu spravedlnosti zdůraznila, že Mendelova univerzita v Brně její diplomovou práci nezpochybnila. "Sama jsem na rozhodnutí etické komise Mendelovy univerzity zvědavá," řekla. Bude prý ráda, když se její doplomovou prací bude někdo zabývat. 

Malá svou situaci řešila s premiérem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, ale odchod z funkce mu nenabídla. "Protože si myslím, že to není na pořadu dne. Já jsem se ničeho úmyslně nedopustila," řekla. 

Nicméně koaličnímu partnerovi sociální demokracii její vysvětlení nestačí. "Mně přijde ta diskuze i tisková konference jako trapné vyústění problémů, který není hodný ministra spravedlnosti České republiky," reagoval v České televizi místopředseda ČSSD Martin Netolický.

Kritičtí jsou i opoziční politici. Šéf Pirátů Ivan Bartoš si vysvětluje dění kolem Malé jako snahu zakrýt jiné problémy vlády. "Úsměvné divadlo paní Malé si neumím vysvětlit jinak než upocenou snahou zakrýt průšvihy vlády: další problémové ministry, průnik komunistů do státní správy výměnou za důvěru, ale i pat s panem Pochem, na němž ČSSD stále trvá," napsal Bartoš na Twitteru. 

Kupka v tiskovém prohlášení uvedl, že Malá zjevně nemá dost soudnosti, aby odstoupila. "Měl by ji v tom případě odvolat premiér Andrej Babiš, který ji nainstaloval. Je to i jeho ostuda. Možná, že se některé pasáže její dnešní tiskové konference stanou součástí našeho politického folkloru," uvedl. Postoj ministryně označil za neobhajitelný a některé její dnešní příměry za trapné.

Podle předsedy Jiřího Pospíšila (TOP 09) Malá promarnila možnost včas odejít. "Místo toho opět obhajovala neobhajitelné. Ostuda pokračuje," uvedl. Šéf poslanců Starostů a nezávislých Jan Farský v souvislosti s Malou hovořil o tom, že temné části historie mají jedno společné. "Nejhorší věci dělají vždy lidé, kteří byli instalováni na místa, na která nestačí. A ví to o sobě. Z vděku a touhy udržet si v normální době nedosažitelnou pozici, jsou pak schopni čehokoliv," uvedl. 

Europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský pogratuloval ministryni k vystoupení, ve kterém se podle něj stala skvělou nástupkyní satirického pořadu České televize z devadesátých let Česká soda. "Možná by to chtělo vzít lekce z logiky. Ta říká, že to, že dříve neexistovaly programy odhalující plagiát, neznamená, že bylo povoleno plagiovat," konstatoval.