Šest nových tváří Babišovy druhé vlády. Přečtěte si, kdo jsou zač

Druhá vláda Andreje Babiše na společné fotografii s prezidentem Milošem Zemanem

Druhá vláda Andreje Babiše na společné fotografii s prezidentem Milošem Zemanem Zdroj: ČTK

Ministr zemědělství Miroslav Toman
Antonín Staněk (ČSSD) - ministr kultury
Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková
Ministryně spravedlsnosti Taťána Malá
Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál
7
Fotogalerie

V novém kabinetu ANO a ČSSD zasedne šestice nových ministrů. Zkušenosti z politiky i byznysu ale mají.

Ministr vnitra: Jan Hamáček (40)

Ministr vnitra Jan HamáčekMinistr vnitra Jan Hamáček|Profimedia.cz

V politice působí už dvacet let. Svou dráhu odstartoval jako člen Mladých sociálních demokratů, kterým v letech 2002 až 2006 předsedal. Členem ČSSD je od roku 2001, od března 2015 byl místopředsedou strany, letos v únoru se stal jejím předsedou.

Ve volebním období 2010 až 2013 byl stínovým ministrem obrany ČSSD, v roce 2010 působil také jako ústřední volební manažer strany. Do dolní komory parlamentu byl poprvé zvolen v roce 2006. Od listopadu 2013 do října 2017 byl předsedou sněmovny, po volbách v roce 2017 se stal jejím místopředsedou. Od června je prvním místopředsedou vlády, ministrem vnitra a řídí českou diplomacii. Na Filozofické fakultě UK studoval překladatelství a tlumočnictví, vysokoškolské studium ale nedokončil.

Ministr práce a sociálních věcí: Petr Krčál (54)

Ministr práce a sociálních věcí Petr KrčálMinistr práce a sociálních věcí Petr Krčál|CTK

Sociální demokrat, který měl řízení ministerstva na dosah už v roce 2014, z osobních důvodů ale nominaci na post vzdal. Těsně před listopadem 1989 vstoupil do KSČ, členem sociální demokracie je od roku 1996.

Má v plánu zvýšit průměrný důchod až na 17 tisíc korun měsíčně, rodičovský příspěvek na tři sta tisíc korun na jedno dítě a přísněji kontrolovat možné zneužívání sociálních dávek. Vystudoval sociální pedagogiku na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a andragogiku a řízení lidských zdrojů na Univerzitě Jana Amose Komenského v Praze.

Ministryně spravedlnosti: Taťána Malá (37)

Ministryně spravedlsnosti Taťána MaláMinistryně spravedlsnosti Taťána Malá|ČTK

Skalní zastánkyně šéfa hnutí ANO. Nejprve jakožto poslankyně proslula výrokem, že by se trestní stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo mělo odsunout o čtyři roky do doby, kdy budou nové volby.

Nyní je terčem tvrdé kritiky kvůli podezření z plagiátorství, neboť podle analýz opisovala v magisterské práci odevzdané na Panevropské univerzitě v Bratislavě, kde studovala práva. Stejného přestupku se zřejmě dopustila i v diplomové práci na brněnské Mendelově univerzitě, kde získala titul inženýrka. Ve sněmovně Malá působí jako místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru, je také členkou ústavně právního výboru.

Ministryně průmyslu a obchodu: Marta Nováková (64)

Ministryně průmyslu a obchodu Marta NovákováMinistryně průmyslu a obchodu Marta Nováková|ČTK

Nestranička, podnikatelka a manažerka. Nabídku stát se ministryní dostala přímo od Andreje Babiše. V nové funkci se musí vzdát podílů ve svých firmách a také odejít z místa prezidentky Svazu obchodu a průmyslu i členky vedení Hospodářské komory. Nováková vystudovala Vysokou školu báňskou v Ostravě, od roku 1998 je majitelkou a předsedkyní představenstva IT firmy U & Sluno, od roku 2013 ředitelkou a spolumajitelkou společnosti Language Planet. Podniká mimo jiné i s Tomiem Okamurou.

Díky řízení rezortu by chtěla zlepšit podnikatelské prostředí a bude tlačit na to, aby bylo co nejméně regulací. Na energetiku si hodlá udělat vlastní názor a nepodléhat tlaku různých skupin.

Ministr kultury: Antonín Staněk (52)

Antonín Staněk (ČSSD) - ministr kulturyAntonín Staněk (ČSSD) - ministr kultury|profimedia.cz

Poslanec ČSSD, olomoucký primátor a vysokoškolský učitel. V olomouckém zastupitelstvu se poprvé objevil v roce 2010, o čtyři roky později se stal primátorem. Jako primátor působí také na pozicích předsedy dozorčí rady fotbalového klubu Sigma Olomouc nebo předsedy představenstva městské akciové společnosti Správa sportovních zařízení Olomouc.

Letos v únoru na mimořádném sjezdu sociální demokracie kandidoval na předsedu strany, získal ale pouhých 21 hlasů. Vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, na téže fakultě pak získal doktorát a titul docent.

Ministr zemědělství: Miroslav Toman (58)

Ministr zemědělství Miroslav TomanMinistr zemědělství Miroslav Toman|Foto Blesk - Martin Hurda

Syn předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství. Společnost Agrotrade, u jejíhož zrodu stál právě Tomanův otec a mladší bratr Zdeněk, patřila v minulosti k nejvýznamnějším potravinářským firmám v Česku. V politice se objevil v roce 2002, kdy se stal náměstkem ministra zemědělství ve Špidlově vládě. V roce 2007 byl zvolen do čela Potravinářské komory, v roce 2014 se na tři roky stal i šéfem Agrární komory.

Zasedal také v představenstvu Hospodářské komory a je členem dozorčí rady Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. V roce 2013 přijal nabídku premiéra úřednické vlády Jiřího Rusnoka a stal se poprvé ministrem zemědělství. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2013 kandidoval v Ústeckém kraji jako lídr SPOZ, ale neuspěl. Nyní chce vstoupit do ČSSD.