ČSSD definitivně schválí nové stanovy. Ponechá moc regionálním šíbrům

Volební sjezd ČSSD - březen 2015

Volební sjezd ČSSD - březen 2015 Zdroj: ctk

O konečné podobě nových stanov ČSSD rozhodne příští týden politické grémium strany, tedy nejužší vedení v novém složení. Bude to pomyslná tečka za sjezdem, který proběhl v Praze před dvěma týdny a kde si socialisté návrh nových stanov odhlasovali. Na stanovy ještě navážou nové volební řády, které budou postupně schvalovány v průběhu jara a léta.

Stanovy spolu s volebními řády zakonzervují stávající systém, kdy o kandidátech ČSSD do voleb a o jejich pořadí rozhodují především vrcholné orgány v jednotlivých regionech.

Avizovaná změna, která měla do hlasování o kandidátech do voleb v širší míře zapojit celou členskou základnu, se tak výrazně omezí. A to navzdory tomu, že si tuto změnu loni v létě schválili sami sociální demokraté ve vnitrostranickém referendu.

Žádná centralizace strany, tvrdí Sobotka

Podle předsedy strany Bohuslava Sobotky se jedná o rozumný kompromis vedení s regionálními politiky ČSSD. Právě ti budou v příštích měsících o volebních řádech v rámci ústředního výkonného výboru strany spolurozhodovat a své pravomoci si rozhodně nenechají omezit. „Nejedná se o žádnou centralizaci strany ani o vykostění vnitrostranického referenda,“ odmítl kritiku Sobotka.

Nominační konference, kde všichni členové schválí podobu kandidátek, se sice nově budou konat, ale vždy až na závěr celého schvalovacího procesu. Členská základna nakonec potvrdí podobu kandidátky, kterou členům navrhne regionální vedení. Nedojde tak ke slibovanému výraznému omezení moci regionálních šíbrů. Ti budou mít i nadále velký vliv na to, kdo z členů ČSSD bude ve volbách zvolen.

Dienstbier: Kandidátka bude sestavena stejně jako dnes

„Vše nasvědčuje tomu, že kandidátka bude sestavena stejně jako dnes. Několik lidí ji sestaví a pak ji předhodí členům se slovy: Tady to máte, my jsme to pro vás připravili a buď to berte nebo neberte,“ kritizuje polovičaté řešení ministr pro legislativu a sociálnědemokratický senátor Jiří Dienstbier. Právě zachování vlivu regionálním šéfům se stalo zdrojem vášnivých neshod mezi Dienstbierem a Sobotkou na březnovém sjezdu.

„Vše směřuje k tomu maximálně popřít smysl vnitrostranického referenda, vzít členům reálnou možnost rozhodovat o nominacích na kandidátní listinu, o pořadí kandidátů. To vše za jediným účelem: Aby ti, co dnes sedí na teplých flecích, si své fleky udrželi dál,“ dodává Dienstbier. Změna, tak jak byla schválena vnitrostranickým referendem, mohla podle něj dlouhodobě zkvalitnit politickou reprezentaci ČSSD. „Malá členská základna je právě důsledek toho, že členové nemají tolik pravomocí ovlivňovat podobu kandidátek a vůbec dění ve straně,“ stěžuje si Dienstbier.

Sjezd ČSSD: Boj se povede o změnu stanov