Čtyři nové penzijní fondy jsou na světě

K vytvoření druhého pilíře důchodového systému a úpravě dosavadního důchodového připojištění už zbývá jen souhlas obou komor parlamentu

K vytvoření druhého pilíře důchodového systému a úpravě dosavadního důchodového připojištění už zbývá jen souhlas obou komor parlamentu

Nová penzijní reforma je sice stále zahalena řadou nejasností, finanční ústavy však splnily své sliby a finišují s přípravou nových penzijních společností. Penzijní fondy Komerční banky, ČSOB, České spořitelny a České pojišťovny už od České národní banky obdržely licence, aby mohly poskytovat služby v rámci nového druhého pilíře penzijního systému a transformovaného penzijního připojištění. Fondy by měly začít fungovat už od ledna.

Začátkem září padla poslední legislativní překážka, aby se reforma mohla spustit. Koaliční poslanci přehlasovali senátní veto návrhu zákona, který umožňuje, aby do okamžiku spuštění jednotného inkasního místa platby pojistného do druhého pilíře zatím zajišťovaly finanční úřady. Čtyři zmíněné penzijní společnosti jsou první vlaštovkou, podle dřívějších informací bude nových penzijních firem zhruba deset.

Druhý pilíř, který reformou od ledna vzniká, se však zřejmě příliš populárním trhákem nestane. Opoziční ČSSD se nechala opakovaně slyšet, že jej zruší, řada finančních odborníků parametry reformy kritizuje. Příliš za ním nestojí zřejmě ani ministerstvo financí – Miroslav Kalousek v rozhovoru pro deník E15 uvedl, že vzhledem k tomu, že druhý pilíř nebude povinný, nebude k němu vláda dělat ani žádnou vysvětlovací kampaň. Právě na tu přitom penzijní společnosti čekaly.

ČSOB získala licenci pro vstup do obou pilířů důchodové reformy

Penzijní fond České pojišťovny je na reformu penzí již připraven

Odhady, kolik lidí se do druhého pilíře (tedy do systému, do kterého bude stát za občana odvádět tři procenta ze sociálního pojištění a občan přihodí dvě procenta ze svého a nelze z něj nijak vystoupit) přihlásí, se různí. Vláda operuje s odhadem 60 procent populace, finanční poradci předpokládají, že to bude desetina. Podle výzkumu agentury STEM/ /MARK z konce srpna principu penzijní reformy rozumí jen 14 procent Čechů.