Dopravní podnik chystá v Praze záchodkový supertendr

Rekonstruované toalety v pražském metru.

Rekonstruované toalety v pražském metru. Zdroj: DPP

Metro
Veřejné WC , Luka
Rekonstruované toalety v pražském metru.
4
Fotogalerie

Prahu čeká zásadní změna v provozu toalet v metru. Zároveň pokračuje rozsáhlý program rekonstrukcí záchodků u stanic.

Provoz všech veřejných toalet v metru pod sebe dostane jediná firma. Změní se tím dlouholetý stav, kdy záchodky v podzemní dráze provozuje několik společností. Současně dál probíhá postupná rekonstrukce sociálních zařízení v metru.

„Předpokládá se, že nový partner zajistí provoz všech toalet v metru, přičemž bude vybrán transparentním způsobem. Celkové časování je odvislé od nastavení požadavků na budoucí spolupráci, interní jednání probíhají průřezově dopravním podnikem,“ řekla na dotaz deníku E15 mluvčí DPP Aneta Řehková. Cena tendru ani termín vyhlášení podle ní zatím nejsou jisté.

Provoz sociálních zařízení v pražském metru je dosud rozdělený mezi různé firmy. Nejrozdrobenější je záchodkový byznys na trase A. Šestnáct toalet tam provozují čtyři společnosti. Většinu ze stanic má však pod palcem společnost DJ Praha podnikatele Daniela Jablonského.

Záchodky na „béčku“ pak dosud ovládá firma Consteel patřící Štěpánu Řežovi. Na trase C provozuje toalety společnost Mypa byznysmenů Michala Paula a Petra Hoška.

Podrobnější informace o těchto společnostech chybí. Nemají internetové stránky, nezveřejnily ani telefonní čísla nebo emaily svých představitelů.

„Na provozování toalet na trase A a B je uzavřena smlouva na dobu neurčitou. Na trasu C je uzavřena smlouva do roku 2020,“ uvedla mluvčí DDP Řehková na dotaz, do kdy bude současný stav trvat.

Výši příjmů dopravního podniku z pronájmu toalet DPP tají. Stejně tak podnik neodpověděl na otázku, kolik bude pronájem sociálních zařízení vynášet po jejich rekonstrukci.  

Postupná modernizace čeká v metru na 25 toalet. Hotovo už je na Václavském náměstí, na Můstku a na Jungmannově náměstí. Stejně tak jsou již v novém záchodky ve stanici metra Jinonice a na Andělu ve směru na Knížecí.

„Aktuálně probíhá rekonstrukce veřejných WC ve stanicích metra Náměstí Republiky, Vltavská, Palmovka a Skalka,“ dodala zástupkyně dopravního podniku. Investiční plán pro letošní rok počítá celkem s rekonstrukcí deseti toalet.