EET bude vypnutá jen do konce roku. Sněmovna odmítla senátní návrh na delší odklad

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Elektronická evidence tržeb (EET) bude přerušena jen do konce letošního roku. Sněmovna na úterní schůzi odmítla snahu Senátu o odklad EET pro další odvětví vyjma ubytovacích a stravovacích služeb a obchodu až do konce června 2023. 

Návrh na kratší odklad, který vláda zdůvodnila snahou nezatěžovat podnikatele po dobu epidemie koronaviru, nyní dostane k podpisu prezident.

Parlament už koncem března schválil jeden odklad EET, který měl trvat tři měsíce po skončení nouzového stavu. Žádný podnikatel tak už nyní nemusí evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nekontrolují. Nouzový stav skončil 17. května. Zákon tak fakticky odložil i spuštění poslední fáze EET, která nastala 1. května.

EET se tak od příštího roku rozšíří na všechna zbývající odvětví, hlavně na řemeslníky, ale třeba i na lékaře nebo advokáty. Vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM přitom na začátku dubna nesouhlasila s návrhem opozice na odklad zavedení EET do dalších odvětví z letošního 1. května na 1. leden příštího roku. Část zákonodárců z řad Pirátů, ODS, SPD, TOP 09 a STAN se kvůli nesouhlasu s rozšířením EET na všechna odvětví obrátila v lednu na Ústavní soud.

Přijatý zákon dává podnikatelům a dalším poplatníkům, kterých se to týká, tři měsíce čas na přípravu na zahájení či znovuzahájení evidence tržeb. Týká se to hlavně vyzvednutí autentizačních údajů či zažádání o povolení o evidování ve zvláštním režimu.

Senát navrhoval, aby faktické rozšíření EET bylo v rukou budoucí vlády a její většiny ve sněmovně. Pro bylo ale jen 84 ze 186 přítomných poslanců, přičemž proti byli provládní členové dolní komory parlamentu. Pro kratší odklad poté zvedlo ruku 185 poslanců, tři opoziční poslanci se hlasování zdrželi.

Evidence začala platit 1. prosince 2016 pro restaurace a ubytovací zařízení. Od března 2017 je povinná pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu.