Hamáček neměl soupeře. Do vedení Sněmovny míří i Jermanová, Bělobrádek a Filip

Jan Hamáček, nový předseda Sněmovny a bývalá předsedkyně Miroslava Němcová

Jan Hamáček, nový předseda Sněmovny a bývalá předsedkyně Miroslava Němcová Zdroj: ctk

Poslanecká sněmovna zvolila svého předsedu. Podle očekávaní se jím stal sociální demokrat Jan Hamáček, který neměl žádného protikandidáta. Získal jasnou většinu 195 ze 198 hlasů. Místopředsedy Sněmovny se dnes v prvním kole tajné volby stali Jaroslava Jermanová (ANO), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Vojtěch Filip (KSČM).

Hamáček si za svůj hlavní úkol vytyčil zmírnění často vyhrocených diskusí na půdě Sněmovny. „To je přirozené, přesto se to může dít v atmosféře tolerance,“ řekl v projevu po svém zvolení.

Na Hamáčkově volbě se dohodly strany vyjednávající o vládní koalici - ČSSD, hnutí Ano a KDU-ČSL. Už předem mu ale podporu avizovaly i další strany. „My podpoříme kandidaturu Jana Hamáčka do funkce předsedy Poslanecké sněmovny, a to z jednoduchého důvodu, že respektujeme vítěze voleb a respektujeme názor, že vítěz voleb má právo obsadit pozici předsedy Poslanecké sněmovny,“ řekl před hlasováním předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Přetahovaná o posty místopředsedů nekončí

Rýsující se vládní koalici ČSSD, KDÚ-ČSL a Ano se podařilo prosadit i její kandidáty na místopředsedy. Křesla obsadili poslankyně Ano Jaroslava Jermanová a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Třetí místopředsednický post získal předseda KSČM Vojtěch Filip. Šanci na zvolení do vedení Sněmovny už ztratila její bývalá předsedkyně Miroslava Němcová.

Místo čtvrtého místopředsedy Sněmovny zůstává po dnešku neobsazené. Do druhého kola postoupili místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a šéf Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura, ani jeden z nich ale nezískal nadpoloviční většinu hlasů všech poslanců. Kalousek následně oznámil, že znovu už na místopředsedu Sněmovny kandidovat nebude. O Okamurově kandidatuře rozhodne poslanecký klub strany.

Marek BendaMarek Benda | Tomas Turek, Euro E15Poslanec Marek Benda, který se letos do Sněmovny dostal jen díky preferenčním hlasům, bude jediným zákonodárcem za ODS v čele některého z výborů

Před vyhlášením volby předsedy Sněmovny poslanci potvrdili volbu Marka Bendy z ODS do čela mandátního a imunitního výboru. Půjde zřejmě o jediný výbor, který povede občanský demokrat.

Mandátový a imunitní výbor prověřil platnost volby nových poslanců a vzal na vědomí, že všichni kromě Miloslava Bačiaka (Ano) obdrželi osvědčení o nabytí mandátu. Bačiak se mandátu vzdal v souvislosti se svou spornou minulostí vzdal. Člen výboru Jiří Dolejš (KSČM) řekl, že zánikem jeho mandátu a mandátem jeho nástupce se bude zabývat výbor až na své další schůzi.

Za Bačiaka by měl nastoupit Jan Sobotka. Klub Ano ho ale vyzval k tomu, aby mandát nepřijal kvůli dluhu na daních a zdravotním pojištění. Z ustavující schůze Sněmovny se mezitím omluvil vůbec první poslanec, a to Josef Hájek z Ano. Uvedl zdravotní důvody.

Jan Hamáček (35)
Svou politickou kariéru Hamáček zahájil u Mladých sociálních demokratů, které vedl v letech 2002 až 2006. Mezitím krátce radil předsedovi vlády Jiřímu Paroubkovi. V roce 2006 byl zvolen do Poslanecké sněmovny, o čtyři roky později svůj mandát obhájil. Vedl sněmovní zahraniční výbor, později byl jeho místopředsedou. Loni v zimě byl zvolen místopředsedou Sněmovny, na tomto postu nahradil odstoupivší Kateřinu Klasnovou z Věcí veřejných.