Hrad prolomí mlčení, o nové vládě stále jen mlží

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman bude zítra odpoledne komentovat politickou situaci, pak se sejde se šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou.

Nyní přichází Zemanova už několik týdnů očekávaná chvíle, začne strkat nos do seznamu navrhovaných ministrů. Už před Vánocemi se kriticky vyjádřil na adresu Martina Stropnického jako příštího šéfa rezortu obrany. O tom, kdo další mu ještě vadí, se stále jen spekuluje. Nejčastěji zaznívají jména Zemanova soupeře za ČSSD v přímé volbě hlavy státu Jiřího Dienstbiera a Lubomíra Zaorálka. První míří na post ministra bez portfeje pro lidská práva, druhý má řídit diplomacii.

Hra o Zaorálka

Výhrady ke Stropnickému mohou mít hned několik důvodů. V úřadu by se rád udržel Vlastimil Picek a jeho věrní, kteří podle informací serveru E15.cz u Zemana intenzivně lobbují. Vyloučena není ani možnost, že Zeman chce od Stropnického ujištění, že Picka jmenuje prvním náměstkem. Tím by si Hrad nad silovým rezortem udržel kontrolu.

Dalším důvodem může být hra o Zaorálka. Zeman dal najevo, že Stropnický sice nerozumí obraně, za neschopného diplomata ho ale neoznačil. To znamená, že by mu nevadilo, kdyby byl ministrem zahraničí. Tato varianta má pro Zemana minimálně tři plus. Jednak by se zbavil Zaorálka a zároveň by vnesl do stále ještě papírové koalice rozkol, protože hnutí ANO by vedle postu šéfa státní kasy získalo ještě diplomacii. A navíc: Sobotka by v ČSSD oslabil, protože spolustraníci by mu vytýkali další ústupek. Podobně ostatně dopadl Petr Nečas, když v roce 2010 oba rezorty svěřil TOP 09.

Vadit může i Chovanec

Zájmu hlavy státu o kontrolu nad klíčovými rezorty by odpovídaly spekulace o výhradách k adeptovi na ministra vnitra Milanu Chovancovi. Ten se po zbabrané pučistické schůzce v Lánech, které se zúčastnil, přimkl k Sobotkovi a vůči Zemanovi loajální nebude.

Snaha Hradu udržet si vliv nad vnitrem by odpovídala posledním krokům ministra v demisi Martina Peciny, který na post policejního prezidenta dosadil Petra Lessyho a Nečasovou vládou instalovaného Martina Červíčka naopak sesadil. Chovanec dal jasně najevo, že Pecinovo rozhodnutí bylo uspěchané a situaci v policii podle něj ještě více zhorší.

Hrad stále jen mlží

Bohuslav Sobotka ještě před několika málo dny předpokládal, že premiérem bude jmenován tento týden. To ale mluvčí Hradu Jiří Ovčáček odmítá komentovat. „V tuto chvíli nechci vůbec nic předjímat, nic potvrzovat a ani nic vyvracet. Říkám jen, že mluvit o jakémkoliv termínu jmenování je momentálně předčasné,“ uvedl.

Sobotka stále doufá, že pokud ho Zeman nejmenuje tento pátek, učiní tak nejpozději po návratu z návštěvy Karlovarského kraje, kam se prezident chystá 13. až 15. ledna.

Další Zemanovou už vyslovenou podmínkou pro jmenování Andreje Babiše šéfem rezortu financí je přijetí zákona o státní službě v prvním čtení. Poslanci ČSSD, ANO a KDU-ČSL nyní shání podpisy pro konání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, která by normu schválila. Jednání dolní komory se má uskutečnit 21. ledna, tedy dva týdny před řádnou únorovou schůzí.

Přehled členů vznikající vlády
ČSSD:
Premiér: Bohuslav Sobotka
Ministr práce a sociálních věcí: Petr Krčál
Ministr pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti: Jiří Dienstbier
Ministr průmyslu: Jan Mládek
Ministr školství: Marcel Chládek
Ministr vnitra: Milan Chovanec
Ministr zahraničí: Lubomír Zaorálek
Ministr zdravotnictví: Svatopluk Němeček
ANO 2011:
Ministr financí a vicepremiér pro ekonomiku: Andrej Babiš
Ministr dopravy: Antonín Prachař
Ministr obrany: Martin Stropnický
Ministryně pro místní rozvoj: Věra Jourová
Ministryně spravedlnosti: Helena Válková
Ministr životního prostředí: Richard Brabec
KDU-ČSL:
Ministr bez portfeje pro vědu a inovace: Pavel Bělobrádek
Ministr kultury: Daniel Herman
Ministr zemědělství: Marian Jurečka.