Kdo bude novým primátorem? Krnáčová stále nemá podporu Babiše ani ANO

Pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová. Zdroj: Tonda Tran, Robert Klejch, David Malík, Výstaviště Praha

Pražská primátorka Adriana Krnáčová.
Adriana Krnáčová
Adriana Krnáčová
Primátorka Adriana Krnáčová
5
Fotogalerie

O stranických kandidátkách pro podzimní komunální volby musí být rozhodnuto v dubnu.

V politických stranách se začalo licitovat o přední místa na kandidátkách pro komunální volby. V Praze, kde se hraje o nejprestižnější primátorský post, nemá místo jedničky stále potvrzené současná primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Od začátku února, kdy řekla, že chce zůstat ve funkci, se za ni zatím otevřeně nepostavila krajská buňka hnutí ani jeho šéf Andrej Babiš.

„Nechci do toho zasahovat, řešit to,“ řekl deníku E15 bez dalších podrobností lídr ANO. Podle stanov bude návrh pražské organizace schvalovat celostátní předsednictvo. Ve výjimečných případech má pravomoc doplňovat nová jména nebo měnit pořadí adeptů na listinách sám Babiš.

Jistá si není ani Krnáčová. „Primárky by měly skončit v dubnu. Doufám, že mám podporu pražských kolegů,“ uvedla s tím, že o záměru pokračovat v čele hlavního města už s Babišem hovořila.

„Řekl, že záleží na krajské organizaci. V posledních třech a půl letech jsem dělala maximum. Snad to někdo ocení,“ dodala s tím, že do voleb by šla i v případě, že nebude vést kandidátku.

Krnáčové nenahrávají dlouhodobé střety s jejími spolupracovníky z pražské buňky, kde jsou mnozí proti tomu, aby byla primátorkou i v dalším volebním období. Pozici jí podkopává také situace ve městě, kde se zřítila trojská lávka, byl uzavřen Libeňský most a lidé si stěžují na dopravní situaci – naposledy na chaos způsobený uzavřením Husitské ulice. Podle všeho se však zdá, že babišovci nejsou schopni vygenerovat lepšího uchazeče o primátorský řetěz, než je jeho současná nositelka.

Zatímco v ANO panují pochyby, další strany se už posunuly dál. TOP 09, která ve volbách do obecních zastupitelstev v roce 2014 skončila v Praze druhá, se dohodla se Starosty a nezávislými, kteří jsou přitom v nynější koalici na magistrátu, na společné kandidátce. Projekt je otevřený i dalším subjektům.

„Základem je ale spojenectví TOP 09 a STAN. Vstupujeme do něj jako rovní partneři,“ prohlásil předseda topky Jiří Pospíšil, který neskrývá ambici být pražským lídrem. Definitivně jasno má být na začátku dubna, kdy partaje zveřejní jméno jedničky a volební program.

Do svazku možná vstoupí i KDU-ČSL. „Bylo by to rozumné. Na druhé straně to není jediná možnost, můžeme se dohodnout se zelenými,“ nastínil šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Pozadu není ani ODS, která už zahájila kampaň s názvem Společně nastartujeme Prahu. Strana začala zjišťovat na ulicích a na sociálních sítích, co obyvatele města nejvíce pálí a jejich požadavky zanese do svého programu.

Kdo by mohl být primátorem?

Adriana Krnáčová (ANO)

Současná primátorka z hnutí ANO projevila před několika týdny zájem obhájit svůj post. Její cesta nebude tak jednoduchá jako před čtyřmi lety, kdy ji do čela kandidátky prosadil šéf hnutí Andrej Babiš. Tentokrát si musí získat důvěru krajské organizace, stranické primárky by měly proběhnout v dubnu. Žádný vyzyvatel uvnitř ANO se zatím neobjevil.

Jiří Pospíšil (TOP 09/STAN)

Do podzimních komunálních voleb v Praze postaví TOP 09 a Starostové společnou kandidátku. Konkrétní podobu spojenectví chtějí strany představit 5. dubna, kdy oznámí i lídra kandidátky. Zájem již projevil europoslanec Jiří Pospíšil, kterému by se významná funkce jako předsedovi TOP 09 na domácí půdě hodila. Europoslanecký mandát mu navíc za rok končí.

Zdeněk Hřib (Piráti)

Pirátská strana, která v loňských sněmovních volbách získala nejvíce voličů právě v Praze, kde skončila druhá za hnutím ANO, postaví do čela kandidátky Zdeňka Hřiba. Toho zvolilo ve vnitrostranickém hlasování 54 procent pražských členů. Hřib se ve straně věnuje zdravotnictví. Před čtyřmi lety vedl Piráty v komunálních volbách Jakub Michálek, který je nyní poslancem.

Jan Čižinský (Praha sobě)

Poslanec za KDU-ČSL a starosta Prahy 7 Jan Čižinský chce jít do voleb v čele kandidátky vlastního sdružení Praha sobě. Potřebuje sto tisíc podpisů, aby se sdružení nemuselo stát běžným politickým subjektem. Zatím má zhruba čtvrtinu. Čižinský vylučuje, že by se v případě neúspěchu vrátil na kandidátku lidovců. „Žádný plán B neexistuje,“ říká s tím, že dostatek podpisů hodlá sehnat.

Alexandra Udženija (ODS)

Občanští demokraté nyní uvažují o dvou jménech. Vést pražskou kandidátku by mohla buď první místopředsedkyně Alexandra Udženija nebo poslanec a bývalý primátor Bohuslav Svoboda. „Zvažujeme, jakou strategii zvolit, aby měla ODS co nejlepší výsledek,“ říká Udženija, o které se však v kuloárech mluví nejvíc. Rozhodnout by měla pražská organizace v květnu.