Kolik by měl brát šéf ČEZ či ČSA? Kalousek si zadal studii

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Kolik by měli brát manažeři státních společností? Ministerstvo financí si nechalo v této věci zpracovat studii od poradenské firmy bývalého šéfa Škody Auto Vratislava Kulhánka.

Pro šéfa ČEZ navrhuje poradenská firma plat 30 milionů korun ročně, pro šéfa ČSA 14,4 milionu korun a pro ředitele letiště 8,5 milionu korun, napsalo Právo. Ke zmíněným sumám odborníci dospěli porovnáním platových poměrů v obdobných firmách v zahraničí s přihlédnutím k platovým poměrům v Česku.

Manažeři řídící státní firmy s mnohamiliardovým obratem své výdělky nezveřejňují, přestože Nejvyšší správní soud před dvěma lety vydal rozhodnutí, že platy a odměny zaměstnanců státem řízených organizací jsou údaje, které by se měly zveřejňovat.

„Musíme chránit svoje lidi, protože v okamžiku, kdy se odhalí, kolik třeba ve firmě ČEPRO platíme obchodnímu řediteli za to, že umí obchodovat s naftou, benzínem a ropou, tak nám konkurence ze zahraničí toho člověka ráda přeplatí,“ vysvětlil Právu náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček.

Manažerů polostátních firem, jejichž roční příjmy překračují 1,8 miliónu korun, je podle Práva 112. Vedou 27 společností, ve kterých má stát vyšší než třetinový podíl. Vedle ČEZ či ČSA jde mimo jiné i o šéfy společností ČEPRO, MERO, České dráhy, Řízení letového provozu, Lesy ČR nebo Česká pošta.