Krajské volby budou podobné parlamentním

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Především ti, kteří uspěli v regionální politice – to jsou lidé, které strany hledají a stavějí do čela kandidátek pro podzimní krajské volby. Byť do nich zbývá ještě zhruba osm měsíců, ve většině krajů je už jasno. A strany pomalu ladí volební programy.

Sociální demokraté budou obhajovat třináct postů, ostatní – hlavně ODS a TOP 09 – chtějí prolomit jejich hegemonii. Šanci ovšem cítí také nezávislí kandidáti a v některých krajích už vznikla nová, jimi iniciovaná sdružení. Platí to třeba pro Ústecký kraj, kde hnutí PRO kraj vzniklé kolem Josefa Zosera, starosty Jiřetína pod Jedlovou, posiluje.

V „nezávislých vodách“ se ostatně snaží lovit i předseda Lev 21 Jiří Paroubek, který bude usilovat o post hejtmana. Nová hnutí, která hodlají propagovat nezávislé starosty, se rodí i jinde – v jižních Čechách například Jihočeši 2012, se kterým se spojil bývalý člen ODS Michal Doktor.

Z nezávislých mají tradiční strany obavy. A tak se zbavují některých matadorů, kteří se v politice zdáli být nezničitelní. Například ČSSD vyřadila ze hry moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase, muže opředeného skandály, i libereckého hejtmana Stanislava Eichlera.

U zavedených stran mohou krajské volby dokonce bezprostředně rozhodnout o osudu stranických předsedů. To platí především o Bohuslavu Sobotkovi, který vede ČSSD, a Radku Johnovi z Věcí veřejných. Někteří partajní kolegové Johna už dokonce nepokrytě hovoří o tom, že ho na postu vystřídá Karolína Peake.

Krajské volby se tentokrát budou více podobat těm parlamentním, ryze krajská témata ustoupí do pozadí. TOP 09 i ODS hodlají obhajovat vládní reformy. Do ulic by měl například osobně vyrazit premiér Petr Nečas. I TOP 09 nasadí do kampaně ministry. ČSSD chce podobně jako v roce 2008 vsadit na zdravotnictví. Bude zdůrazňovat, že nadstandardní péče je jen pro bohaté, nikoli obyčejné lidi. Dalším tématem by se měly stát také církevní restituce. Specifikou podzimních voleb má být i jejich propojení s prezidentskou kampaní.

Jak s financemi

Velkým tématem voleb bude jejich financování. Zatímco dříve se debatovalo, zda nenastavit strop penězům, jež strany utrácejí při volbách do Sněmovny, nyní je to téma i pro letošní podzim. Že by nebyl proti zastropování výdajů na volební kampaň na krajské volby, už se nechal slyšet i premiér a předseda ODS Petr Nečas.

Debata o financování kampaní se každopádně rozběhne kvůli přímé volbě hlavy státu. Maximální částka výdajů by se mohla objevit v návrhu zákona pro přímou volbu. A není vyloučeno, že se dotkne veškerých voleb.

Například ČSSD už navrhla, aby se pro volbu prezidenta stanovila částka patnácti miliard, ODS mluví o osmdesáti miliardách. Strany vládní koalice hodlají o tomto ustanovení vést separátní debatu, sociální demokraté finanční strop v každém případě navrhnou při projednávání návrhu volebního zákona v dolní komoře parlamentu. Ten má být schválen ještě před parlamentními volbami.

Plzeňský kraj

Post by měl obhajovat Milan Chovanec (ČSSD, na snímku) , ODS ještě nikoho nevybrala.
Kandidátem TOP 09 a STAN je starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek.

Jihočeský kraj

Vládne tam koalice ČSSD a ODS, hejtman, socialista Jiří Zimola bude místo obhajovat. ODS lídra hledá, přirozený kandidát Martin Kuba řídí nově ministerstvo průmyslu. TOP 09 chce do boje vyslat českobudějovického primátora Juraje Thomu.
O kandidatuře na hejtmana, jako nezávislý, mluví poslanec, bývalý člen ODS Michal Doktor (na snímku).

Ústecký kraj

Hejtmanství bude obhajovat sociální demokratka Jana Vaňhová. Silným soupeřem pro ni bude bývalý předseda ČSSD, expremiér a šéf Lev 21 Jiří Paroubek (na snímku).
ODS si vybrala exprimátora Děčína Vladislava Rašku.

Liberecký kraj

Dosavadní hejtman, sociální demokrat Stanislav Eichler, je ze hry, bude kandidovat na senátora, jeho nástupce ČSSD ještě nevybrala. Za ODS se bude o post hejtmana ucházet bývalá náměstkyně ministra školství Eva Bartoňová.

Karlovarský kraj

Za ČSSD půjde do boje hejtman Josef Novotný, občanští demokraté si jako lídra vybrali Petra Šindeláře, majitele advokátní kanceláře z Ostrova. Za TOP 09 povede kandidátku senátor Jan Horník, starosta Božího Daru.

Středočeský kraj

Post hejtmana bude obhajovat sociální demokrat David Rath (na snímku). ODS proti němu postaví mladoboleslavského primátora Raduana Nwelatiho. V TOP 09 jasno není, o místo se zřejmě bude ucházet buď poslankyně Helena Langšádlová, nebo starostka Berouna Šárka Endrlová.

Pardubický kraj

Nynější hejtman Radko Martínek nebude – i ze zdravotních důvodů – post obhajovat, jeho místo nejspíš zaujme radní Martin Netolický. Za ODS se bude o funkci ucházet Petr Tupec.

Olomoucký kraj

Stávající hejtman Martin Tesařík (ČSSD) už kandidovat nebude, jeho nástupce strana zatím nevybrala. Lídra do krajských voleb ještě nemá ani ODS. Za TOP 09 by se měl o hejtmanství ucházet exlidovec, europoslanec a bývalý olomoucký hejtman Jan Březina.

Královéhradecký kraj

Současný hejtman, sociální demokrat Lubomír Franc bude místo obhajovat. ODS ještě nemá jasno.

Moravskoslezský kraj

Nynější hejtman, sociální demokrat Jaroslav Palas, obklopený skandály, je ze hry, za ČSSD bude o post usilovat současný Palasův náměstek Miroslav Novák. Za ODS se mu postaví David Sventek, TOP 09 uvažuje o místopředsedovi strany, starostovi Čeladné Pavolu Lukšovi.

Jihomoravský kraj

Lídr ČSSD je jasný, je to dosavadní hejtman, poslanec a první místopředseda strany Michal Hašek (na snímku).
ODS si do čela hodlá postavit místostarostu Blanska Jiřího Crhu. Za TOP 09 půjde do boje Jan Vitula, bývalý šéf odboru „evropských peněz“ na ministerstvu školství.

Vysočina

Funkci by měl obhajovat hejtman Jiří Běhounek (ČSSD), ODS má po prvním kole primárek šest kandidátů, vybírat lídra chce v březnu.

Zlínský kraj

Obhajovat funkci bude socialista Stanislav Myšák, ODS do krajských voleb na Zlínsku povede Libor Lukáš, bývalý hejtman a blízký spolupracovník premiéra Petra Nečase. Lídrem kandidátky KDU-ČSL je senátor Jiří Čunek. TOP 09 možná nasadí šéfa poslaneckého klubu Petra Gazdíka.