Ministryně Dostálová má být hlavní podezřelou policejní razie na ministerstvu pro místní rozvoj

Dostálová Klára

Dostálová Klára Zdroj: Michael Tomeš

Dostálová Klára
Dostálová Klára
Dostálová Klára
Dostálová Klára
Dostálová Klára
10
Fotogalerie

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) je v tuto chvíli hlavní podezřelou v kauze zakázek agentury CzechTourism, kvůli které proběhla ve středu ráno policejní razie na jejím ministerstvu i v centrále CzechTourism. Policie věc blíže komentovat nechce, ale E15 se podařilo zjistit informace přímo z policejního spisu, do nějž měl deník možnost nahlédnout. 

Ve spise je podezírána z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby a dotačního podvodu. K nim mělo dojít v roce 2016, kdy působila jako náměstkyně pro regionální rozvoj. Sama Dostálová na dotaz E15 k této informaci neodpověděla.

Na svolané tiskové konferenci ovšem potvrdila, že se o ni policie zajímá. „Z logiky věci policie prověřuje i mě. Byla jsem z pozice náměstkyně i ministryně nadřízenou CzechTourism. Policie byla u mě ráno doma s dotazem, zda mám nějakou služební techniku,“ uvedla Dostálová k tomu, že komunikační techniku odevzdala. Policie podle ní chce prověřit komunikaci mezi ministerstvem a CzechTourism.

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček se k věci nechtěl vyjádřit. „Nemohu komentovat probíhající zásah policie. Požádal jsem policii, aby se v rámci možností vyjádřila. Ta sdělila, že je ve stádiu zajišťování důkazů a nikdo nebyl obviněn,“ řekl Hamáček.

Rezortu v uvedené době šéfovala Karla Šlechtová (ANO), která však podle svých slov o ničem neví. „Nikdo mě nekontaktoval. Určitě se vyjádřím, až bude jasno, o co konkrétně jde. Nyní zatím bez komentáře, protože nedisponuji žádnými informacemi,“ řekla pro deník E15.

Šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Svoboda informaci také nechtěl komentovat. „Nebudu se ke konkrétním jménům vyjadřovat. Informace, které jsme mohli poskytnout, jsme už poskytli prostřednictvím městského státního zastupitelství v Praze,“ uvedl Svoboda.

V sídle ministerstva na pražském Staroměstském náměstí a v centrále agentury CzechTourism na Vinohradech zasahovali od středečního rána policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Kriminalisté podle Svobody pouze zajišťovali důkazy a nikdo zatím nebyl obviněn.