Na „pětitisícovku“ chybí vládě osm miliard. Stanjura už nemá peníze v rozpočtové rezervě

Pětitisícová bankovka

Pětitisícová bankovka Zdroj: ČTK

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka
3
Fotogalerie

Ministerstvo financí bude muset zvýšit schodek státního rozpočtu o dalších osm miliard korun, na něž podle jeho odhadů přijde jednorázový pětitisícový bonus na dítě do 18 let. Důvodem je nedostatek peněz ve vládní rozpočtové rezervě. Rezort poukázal také na to, že místo uzákonění nové dávky měla být využita už platná dávka mimořádné okamžité pomoci, která by byla adresnější a administrativně jednodušší. Stát by tudíž vyšla levněji.

Po týdenním odkladu se návrhem normy ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který má pomoci domácnostem s ročním hrubým příjmem do jednoho milionu korun, bude znovu zabývat kabinet.  

„Jedná se o dodatečný výdaj převyšující stávající rozpočtový rámec, který bude třeba zohlednit v připravované novele zákona o státním rozpočtu,“ uvedl Nikola Morava z tiskového oddělení ministerstva financí.

Reflexe Kalouska a Stoniše 53: Pětitisícový příspěvek na dítě není pomocí lidem ohroženým chudobou

Video placeholde
• Reflex.cz

V mezirezortním připomínkovém řízení k předloze o pětitisícovém příspěvku přitom úřad Zbyňka Stanjury (ODS) požadoval doplnit zdroj financování. Měl to být buď přesun v rozpočtu ministerstva práce, nebo nalezení peněz v jiné kapitole.

Morava potvrdil, že prakticky žádný finanční polštář už vláda nemá. „Většina rozpočtové rezervy, která po schválení státního rozpočtu činila přes 5,8 miliardy korun, už byla alokována na jiné účely,“ dodal.  

O kolik celkově se deficit státních financí zvýší, má být jasné v létě. Stanjura už avizoval, že předloží upravený plán na tento rok, který bude schvalovat Poslanecká sněmovna. Jurečka je přesvědčen, že v únoru odklepnutý schodek ve výši 280 miliard korun dramaticky nevzroste. A to přestože je nutné započítat mimo jiné zářijovou mimořádnou valorizací důchodů, zvýšení existenčního a životního minima a také růst příspěvku na bydlení. V součtu půjde o 18 až 20 miliard korun. „Myslím, že se pořád vejdeme do limitu, který v letošním státním rozpočtu máme nastavený,“ míní Jurečka.

Zatímco ministerstvo práce odhadlo, že „pětitisícovka“ spolkne 9,1 miliardy korun, rezortu financí vychází 7,9 miliardy. Ve finále by to mohlo být ještě o něco méně. Kalkulace předpokládá, že bonus využijí úplně všechny domácnosti, které na něj budou mít nárok.

Nedostatek peněz není jediným zádrhelem, s nímž se uzákonění pětitisícového příspěvku potýká. Stanjurův rezort v připomínkovém řízení poukázal také na to, že místo zavádění nové dávky měla být využita už platná dávka mimořádné okamžité pomoci. „Umožnila by více zacílit pomoc na skutečně potřebné domácnosti bez nutnosti vytváření aplikačního rozhraní za 30 milionů korun,“ uvedlo ministerstvo v narážce na vybudování nového informačního systému pro „pětitisícovku“.