Nadační fond za miliardu má do Česka lákat světové vědce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Petr Topic

Na půdě Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) vzniká návrh na vytvoření nadace, která by do Česka měla přitáhnout světové špičkové vědce a kapacity. K tomu by měla disponovat minimálně jednou miliardou korun z veřejných prostředků, zároveň by však umožňovala zapojení soukromých investorů a mecenášů.

Takzvaný Český vědecko-technologický institut pro excelentní výzkum (CIST) by díky této sumě měl dle představ RVVI zajistit stabilitu a dlouhodobé vědecké bádání v jednotlivých českých výzkumných ústavech a vysokých školách a podpořit výzkumnou činnost na nejvyšší světové úrovni, která bude atraktivní nejen pro zahraniční, ale i české vědce, kteří v současnosti působí v zahraničí.

„Na začátku všeho stál koncepční podnět bývalého premiéra Petra Nečase, který navrhoval financování v objemu jedné miliardy českého výzkumu, výhradně však na podporu excelentní vědy,“ vysvětlil jeden z členů RVVI, profesor Tomáš Jungwirth. Podle něj a dalších členů RVVI je jediným možným způsobem k vytvoření takového rámce vznik právě CIST a jeho zákonné ukotvení do státního rozpočtu. Tím, že by se nadace dostala do mandatorních výdajů státního rozpočtu, by jí nehrozila rizika spojená s politickými změnami a byla by zajištěna dlouhodobá koncepce fungování, což podle RVVI českou vědu a výzkum v očích zahraničních kapacit výrazně zatraktivní.

CIST by podle RVVI měla svým nastavením být schopná zúčastnit se mezinárodní „soutěže“ o nejlepší světové mozky ve vědě a výzkumu. Organizace by měla fungovat podle zahraničních standardů, některé principy však RVVI musela nastavit s ohledem na česká specifika. Například by nemělo docházet k výraznému budování nových výzkumných ústavů, ale k efektivnímu využívání stávajících zařízení a kampusů. Na financování výzkumu by se rovněž mohly podílet jednotlivé školy a instituce, které by výzkum daných odborníků hostily a následně jej měly možnost publikovat pod svojí hlavičkou.

RVVI v současné době návrh na vytvoření zmíněné nadace konzultuje jak s vědeckými kapacitami v Česku i zahraničí, tak s rektory jednotlivých vysokých škol a univerzit, a předpokládá, že do konce ledna bude mít dostupné jednotlivé oponentní posudky svého záměru. Ten následně předloží k projednání Vládě ČR a do legislativního procesu.

Vědy a firmy se vzájemně potřebuji

Drahoš: Firmy se o náš výzkum moc nezajímají