Nečas: ČEZ by měl otočit kormidlo zpátky na domácí trh

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: E15, Robert Zlatohlavek

K personálním změnám ve vedení ČEZ se poprvé vyjádřil i premiér Petr Nečas. Situaci nechce nijak dramatizovat. Romanův odchod podle něj byl v plánu, určitý posun ve strategii ČEZ by ale podle Nečase měl nastat - ČEZ by se s novým vedením měl více zaměřit na domácí trh. Většina politické scény je však Romanovým odchodem překvapena.

„Roman představuje jistou etapu v rozvoji ČEZu. Etapu poměrně dynamických zahraničních akvizic. ČEZ se stal jednou z pěti největších evropských energetik za dobu jeho působení,“ řekl premiér ČTK s tím, že „etapa zahraničních akvizic může u někoho budit rozpaky“.

Nečas nepočítal s tím, že by v únoru, kdy končil Romanův mandát v čele společnosti, mandát prodloužil. Roman prý jeho názor znal. „U velkých společností bývá zvykem podobné kroky, jako odstoupení šéfa, řešit s dostatečným předstihem několika měsíců. Proto je dobré, že se to vyřešilo nyní, a ne až v únoru. Romanovo rozhodnutí bylo očekávatelné,“ podotkl Nečas.

ČEZ by se nyní podle premiéra měl více zaměřit na domácí energetickou scénu, aby se stal „strategickým klíčem k energetické bezpečnosti České republiky“. Klíčovým úkolem bude dostavba Temelína.

„ČEZ potřebuje šéfa, který povede firmu ve všech aspektech výběrového řízení na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Od zadávací dokumentace letos, obdržení nabídek příští rok, až po zahájení výstavby bude o všem rozhodovat a mít to na starosti,“ řekl premiér. Dodal, že počítá s větší vahou vládního zmocněnce pro dostavbu Temelína Václava Bartušky.

VV žádají vysvětlení, ČSSD varuje před personálními turbulencemi a rozkolísáním ČEZ

Zatímco strana Věci veřejné žádá vysvětlení, sociální demokraté zase varují před hrozícími personálními turbulencemi a možným rozkolísáním polostátní společnosti v období příprav dostavby Jaderné elektrárny Temelín. „Je to pro mne naprostá novinka, nemám o tom žádnou informaci. Koaličně jsme to nepředjednávali a nic nenaznačoval premiér ani ve vládě,“ sdělila místopředsedkyně strany a zároveň vicepremiérka Karolína Peake. „Budeme žádat vysvětlení,“ přisadil si šéf véčkařů Radek John.

Zpravidla dobře informovaný předseda poslanecké frakce Věcí veřejných a jejich faktický lídr Vít Bárta nebral telefon a nereagoval ani na SMS se žádostí o reakci na Romanův odchod.

O alternativě, že by mohlo dojít ke změně na vrcholném postu v ČEZ, se podle předsedy hospodářského výboru Poslanecké sněmovny za ČSSD a exministra průmyslu a obchodu Milana Urbana diskutuje už delší dobu.

„Bohužel způsob, jakým nakonec k výměně došlo, byl neprofesionální, a tedy i překvapivý. Měla s tím být seznámena vláda a pak také veřejnost. Takhle je to zahaleno jakýmsi tajemstvím, což bude živit další a další spekulace,“ sdělil E15 Urban.

„Rozhodnutí ředitele ČEZ je překvapivé. Společnost se nachází ve složitém období přípravy dostavby Temelína a stát se musí postarat o to, aby ji nepoškodily personální turbulence. Mnoho dosavadních personálních kroků vlády bylo chybných. Je tedy otázka, co můžeme čekat v případě ČEZ,“ neodpustil si příležitost kritizovat Nečasův kabinet šéf socialistů Bohuslav Sobotka.

Podle šéfa státní pokladny Miroslava Kalouska je důvodem výměny Romanovo končící funkční období. „Už o tom diskutujeme několik týdnů, beze mě se to udělat nedá, já vykonávám v ČEZ akcionářská práva. Mohu potvrdit, že důvodem odchodu Martina Romana byla jeho vlastní žádost,“ konstatoval ministr financí.

Kalousek zároveň rezolutně popřel spekulace uvedené v některých médií, že by Martina Romana odvolal předseda vlády Petr Nečas. „Akcionářská práva za stát drží ministerstvo financí. Rozesmálo mě, když jsem četl, že za tím stojí pan premiér. Ten na to nemá žádný nástroj. I když ani ministr financí nemůže být takový magor, aby podobný krok učinil bez vědomí premiéra,“ řekl Kalousek LN.