Nečas slib nedodržel - koalice znovu hýbe daněmi

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: ctk

Na cestě do sněmovny je zase nový daňový balíček. Slib premiéra Petra Nečase, že v zájmu stability podnikatelského prostředí už vláda daněmi nebude pohybovat, vzal včera nejspíš za své. Návrh, který kabinet přijal, obsahuje sice spíše drobné změny, přesto v parlamentu, který ho musí posvětit, vyvolá bouřlivou diskuzi.

To se týká zejména osvobození dividend a veškerých podílů na zisku pro fyzické i právnické osoby vyplácené mezi tuzemskými poplatníky a poplatníky EU, Švýcarska, Norska a Islandu. Proti záměru už nyní protestuje ČSSD.

Obchodníky s akciemi zase příliš nepotěší prodloužení lhůty pro osvobození příjmů fyzických osob z prodeje cenných papírů z nynějších šesti měsíců na tři roky.

Cílem změn je podle ministerstva financí především sladit daňové právo s novým občanským zákoníkem. „Návrhy ovšem mají také sloužit ve prospěch jednoduchosti daní a tudíž daňového poplatníka,“ zdůrazňuje šéf rezortu financí Miroslav Kalousek.

Platit má kupující

Týká se to hlavně daně z převodu nemovitostí. Tento odvod má být nahrazen daní z nabytí nemovitých věcí, kterou má nově platit kupující. I tento záměr možná narazí, kritizuje ho ODS. K návrhu zákona se proto vláda znovu vrátí. Kalousek záměr brání: „Finanční správa se potýká se srdceryvnými lidskými příběhy, kdy někdo koupí nemovitost v dobré víře, že ten, komu zaplatil, odvedl daň z převodu nemovitosti, ale po nějakém čase je konfrontován berním úřadem,“ vysvětlil. Vzájemné ručení by tedy mělo skončit, odstraní se tak riziko podvodného jednání.

Ke změnám, které mají platit od roku 2014, a promítnou se tak do daňových přiznání odevzdávaných o rok později, patří i další drobné úpravy. Z dosavadních 20 na 30 tisíc korun ročně se má zvýšit hranice osvobození u příjmů z příležitostných činností nebo příležitostného pronájmu movitých věcí či osvobození příjmů žáků a studentů z praktického výcviku. Příjmy z dohody o provedení práce mají být samostatným základem daně pro daň vybíranou srážkou zvláštní sazbou, současně se zvyšuje hranice měsíčního příjmu z pěti na deset tisíc korun.

Podnikatelům má pomoci mimo jiné zvýšená podpora výzkumu a vývoje, zjednodušení tvorby opravných položek k pohledávkám nebo podpora exportu rozšířením možnosti zahrnování hodnoty nesplacených pohledávek do daňových nákladů, a to do výše přijatého pojistného plnění.

Při koupi novostaveb se bude dosavadní osvobození od daně z převodu týkat jen těch bytů a domů, které budou skutečně sloužit k bydlení. Daň bude vyměřena ze základu, který se určí podle ceny v místě obvyklé. Daň se má vypočítávat z 75 procent této částky. Návrh také ruší zákon o dani dědické, darovací a z převodu nemovitosti. Daň dědická a darovací bude transformována do daní z příjmů při zachování současných osvobození.

Co schválila vláda

» Osvobození dividend a veškerých podílů na zisku pro fyzické i právnické osoby vyplácené mezi tuzemskými poplatníky a poplatníky EU, Švýcarska, Norska a Islandu.

» Prodloužení lhůty pro osvobození příjmů fyzických osob z prodeje cenných papírů z nynějších šesti měsíců na tři roky. Výjimkou zůstane prodej do 100 tisíc korun.

» Daň z převodu nemovitostí má být nahrazena daní z nabytí nemovitých věcí. Tu bude platit kupující.

» Zvýšit se má i maximum pro odpočet darů na veřejně prospěšné účely. U fyzických osob z 10 na 15 procent základu daně, u právnických osob se limit sjednotí na 10 procent.

Vláda reformuje ekonomiku všem navzdory