Konec spekulací. Nejvyšší správní soud povede Mazanec

Michal Mazanec

Michal Mazanec Zdroj: ČTK

Po několika měsících skončily spekulace o tom, kdo vystřídá Josefa Baxu v čele jednoho ze tří nejvýznamnějších soudů v zemi.

Dosavadní místopředseda Nejvyššího správního soudu Michal Mazanec bude po Josefu Baxovi v pořadí druhým šéfem tohoto soudu, který přezkoumává verdikty orgánů veřejné správy. Mazanec po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že do funkce nastoupí na začátku října.

„Předpokládám, že na mém jmenování se pan prezident domluvil s panem premiérem,“ řekl Mazanec v narážce na skutečnost, že rozhodnutí hlavy státu podléhá kontrasignaci předsedy vlády.

Otázka je, kdo nastoupí na Mazancovo místo - i v tomto případě má poslední slovo Hrad. Hovoří se o místopředsedovi Nejvyššího soudu Romanu Fialovi, který však nemá s Baxou dobré vztahy, nebo o soudkyni NSS Barbaře Pořízkové. 

Mazance čeká několik závažných úkolů spojených s doplňováním soudců nebo nárůstem agendy. NSS má nyní 31 členů a 34 systemizovaných míst. Za patnáct let fungování soudu jich například šest odešlo do penze a šest zemřelo. Z těch stávajících několik zvažuje či plánuje odchod kvůli věku.

Největší slabinou nástupce Baxy je to, že soud nepovede dlouho. V červenci mu bude 67 let a v roce 2021 bude muset svléknout soudcovský talár jako všichni jeho kolegové, kteří dosáhnou věku 70 let.

Sám Baxa chce zůstat řadovým soudcem NSS. „Nemám ani nehledám žádnou jinou alternativu,“ uvedl už dříve. 

NSS na sebe v poslední době upozornil rušením zajišťovacích příkazů, které proti firmám podezřelým z krácení daní vydává Finanční správa.

Respektovaný odborník

Michal Mazanec (1951) patří k nejdéle sloužícím místopředsedům soudů v české justici, byl jmenován před patnácti lety. V letech 1990 až 1998 byl členem komise pro správní právo Legislativní rady vlády a zásadní měrou se podílel na klíčové reformě správního soudnictví z roku 2002. Jejím výsledkem byl právě i vznik Nejvyššího správního soudu. Před tím Mazanec redigoval tzv. červenou sbírku - v té době jediný souhrnný přehled soudních rozhodnutí ve správních věcech. Je také spoluautorem institucionální, kompetenční a procesní úpravy reformy správního soudnictví, včetně osnovy soudního řádu správního a doprovodných zákonů. Mazanec působí v různých soudcovských pozicích od roku 1992. Kromě toho byl v letech 2006 až 2014 členem Vědecké rady Univerzity Karlovy.