Odvezme uprchlíky do Německa vlakem, navrhli Chovanec s Kaliňákem

Milan Chovanec a Robert Kaliňák

Milan Chovanec a Robert Kaliňák Zdroj: CTK

Pokud by Německo opravdu chtělo přijmout všechny uprchlíky ze Sýrie, Česko a Slovensko by vytvořily vlakový koridor pro jejich přemístění z Maďarska. Novinářům to dnes řekli v Praze český a slovenský ministr vnitra Milan Chovanec a Robert Kaliňák. Mezi Německem a Maďarskem by musela existovat dohoda o takovém postupu.

Chovanec poukazoval na vyjádření německých politiků. V případě vůle Německa by se mohly vytvořit vlakové koridory z Maďarska přes Slovensko a Česko do Německa, uvedl. Česko by pouze poskytlo policejní asistenci. „Nechali bychom tyto vlaky projet bez toho, abychom migranty dál kontrolovali, pouze bychom udělali doprovod,“ řekl Chovanec.

Maďarsko by ale muselo garantovat, že jde výhradně o Syřany, kteří byli prověřeni. Chovanec v této souvislosti poznamenal, že stále více migrantů se nyní za Syřany prohlašuje a zvyšuje se množství padělaných syrských pasů.

Kaliňák myšlenku vlakového koridoru označil za dobrý nápad. Slovensko by podle něho kontrolovalo jen to, aby migrace nesměřovala někam jinam. Podobně jako Chovanec ale zdůraznil nutnost dohody Německa a Maďarska, které nyní čelí silné migrační vlně.

Kvóty nemají smysl

Ministři vnitra zároveň znovu odmítli snahy o zavedení povinných evropských kvót pro přijímání uprchlíků. Nemají podle nich žádný smysl, běženci by stejně šli do cílových zemí.

„Povinné kvóty nic neřeší,“ uvedl Chovanec. Jednak není známo, podle jakého klíče by kvóty vznikaly, a navíc není jasné, jak by úřady utečence v Česku nebo na Slovensku udržely, dodal. „Pro nás nejsou kvóty akceptovatelné,“ zdůraznil Kaliňák.

Oba ministři se prakticky shodují v tom, že se musí chránit schengenská hranice a musejí se podnikat akce proti pašerákům lidí včetně potápění jejich lodí. Evropa by se podle nich taky měla zasazovat o stabilizaci situace v zemích, z nichž běženci přicházejí.

Chovanec a Kaliňák dále uvedli, že Česko i Slovensko na rozdíl od jiných členských států dodržují azylové procedury. Proto podle slovenského ministra obě země nejsou pohodlné ani pro tranzit.