Po čtyřech letech se znovu ro zhodne o krajských vládách

ilustrační foto

ilustrační foto

Bude to souboj na život a na smrt – pravice má letos po čtyřech letech možnost změnit oranžovou mapu republiky. A také to bude test pro reformní vládu – ČSSD, která kromě Prahy ovládá všechna krajská zastupitelstva, volí za terč volební kampaně právě reformy, a především zvyšování daně z přidané hodnoty. Tedy – zdražování.

Sociální demokraté, po dobrých zkušenostech z minula hodlají opět vést kampaň centrálně, v minulých volbách se jim osvědčila sázka na kritiku zdravotních regulačních poplatků. ČSSD je zatím také favoritem voleb, jak ukazují průzkumy veřejného mínění. Politologické poučky se ovšem shodují: horší je obhajovat vítězství než na vítěze útočit.

Socialistům v dvojích volbách letošního roku ovšem nepůjde jen o udržení vlády nad krajskými samosprávami. Volit se bude i do třetiny Senátu, který ČSSD rovněž kontroluje. Dvojí volby tak budou testem i pro ČSSD. Sociální demokracie v pěti krajích pracuje s tichou či otevřenou podporou komunistů, ve čtyřech v koalici s ODS, případně i s lidovci, s nimiž vládne i na jihu Moravy a na východě Čech. V Libereckém kraji kooperuje se Stranou za otevřenou společnost. ODS tak zůstalo díky povolebním vyjednáváním jen vedení Prahy. Občanští demokraté v regionálních volbách před třemi lety ztratili 111 mandátů, z celkových 675 křesel jich obsadili jen 180. O stovku více jich získala ČSSD, polepšila si o 175 mandátů.

Třetí příčku obsadila KSČM se 114 křesly, lidovci jich obsadili šestapadesát. Věci veřejné ani TOP 09 do minulých krajských voleb nezasáhly, druhá nejsilnější vládní strana vznikla až rok po jejich konání. Tyto volby tak prokážou, zda se „političtí nováčci“ napevno usadili jako celostátní partaje. Velkou naději má ČSSD na zachování své jednačtyřicetihlasé většiny v Senátu. Vítězství bude obhajovat jen v šesti ze sedmadvaceti obvodů. Obtížnější úkol mají před sebou občanští demokraté: budou usilovat o zachování čtrnácti z nynějších pětadvaceti křesel. O uhájení tří mandátů půjde TOP 09 a Starostům. Jejich senátorský klub je v současnosti pětičlenný, pokud by obhajoba nevyšla, hrozí mu zánik.

Naprosto stejně jsou na tom i lidovci, kteří mají v klubu šest senátorů. O udržení jednoho ze dvou křesel bude usilovat KSČM. Krajské volby se vzhledem k zákonné lhůtě musí konat nejpozději 12. a 13. října, senátní by mohly začít ještě o dva týdny později. Obvykle se ale obojí volby konají ve stejném termínu kvůli úspoře nákladů na jejich organizaci. Termín senátních a krajských voleb vyhlásí prezident republiky, a bude to naposledy, kdy tak učiní nynější hlava státu Václav
Klaus.

Černými koni voleb mohou být Paroubek či Babiš

Krajské volby v letošním roce sice budou především soubojem dvou tradičních a největších stran – sociální demokracie a občanských demokratů, zasáhnout však do nich mohou i zcela nové politické subjekty. Veliké volební ambice má především nová strana v čele s bývalým předsedou sociálních demokratů Jiřím Paroubkem, Národní socialisté – levice 21. století. Její lídr se rozhodl soustředit síly v krajských volbách na Ústecký kraj, na severu Čech by se rád stal novým hejtmanem. Rozhodně není bez šancí, sociální demokracie, která tam vládne, je dlouhodobě rozdělená na dvě antagonistické skupiny, Paroubek tam má velký tábor svých příznivců. Navíc s ním do nové partaje odešli i Jiří Šlégr a Petr Benda, tedy osoby, které mají v kraji váhu. Do podzimních voleb hodlá zasáhnout také podnikatel Andrej Babiš.

Ten už ohlásil, že jeho hnutí ANO 2011 se změní v politickou stranu, v krajských volbách ovšem zatím hodlá podporovat nezávislé kandidáty. Jeho současnou ctižádostí je především pomoci do zastupitelstev jiným než zavedeným stranám, jež by do politiky vnesly svěží vítr.