Policie evakuovala VŠE, ČVUT a Národní technickou knihovnu kvůli ohlášeným výbušninám

VŠE - ilustrační foto

VŠE - ilustrační foto Zdroj: David Malík

Národní technická knihovna
VŠE - ilustrační foto
ČVUT
ČVUT
5
Fotogalerie

Hned tři velké subjekty v Praze musely přerušit svou činnost. V dopoledních hodinách byly nahlášeny výbušniny na Vysoké škole ekonomické a Českém vysokém učení technickém. Kolem deváté hodiny ranní policie evakuovala i Národní technickou knihovnu v pražských Dejvicích. 

„Z důvodu nahlášení výbušného zařízení v prostorech ČVUT jsou dnes budovy fakult v dejvickém kampusu uzavřeny,“ uvedla na twitteru Studentská unie ČVUT.

Hlavní budovu VŠE na Žižkově již policie prohlédla, potvrdila, že jde o planý poplach a kolem 10:45 ji opět otevřela, uvedla pro E15 zaměstnankyně školy, která si nepřála být jmenována.

NTK původně na svém webu avizovala, že obnoví provoz ve 14:00. Později oznámila, že zůstane uzavřena až do půlnoci. 

Hlášení výbušnin na pražských vysokých školách není ničím neobvyklým. ČVUT se letos z tohoto důvodu musela evakuovat už podruhé. A loni policie kvůli nahlášené bombě musela vyklidit areály VŠCHT a ČVUT. „Děje se to opakovaně. Všichni si myslí, že jde o studenta či studenty, ale vyšetřování minulých nahlášení zatím konkrétní stopy nepřineslo," uvádí zaměstnankyně VŠE. Během zkouškového období tak musí testy někdy probíhat v okolních parcích nebo kavárnách dodává.

Jak takové hlásení bomby v praxi vypadá? Podle informací E15.cz z dotčených škol jde nejčastěji o sdělení zaslané e-mailem na jednu či více adres zaměstananců nebo studentů školy. Ti pak podle nastavených mechanismů posílají zprávu dál na technické úseky univerzit. K šetření pak bývá povolávána policie.