Policie obvinila kvůli pádu trojské lávky dva lidi

Pád Trojské lávky

Pád Trojské lávky Zdroj: Blesk:Alexandr Malachovský

Pád Trojské lávky
Pád Trojské lávky
Pád Trojské lávky
Pád Trojské lávky
Pád Trojské lávky
11
Fotogalerie

Policie obvinila dva lidi kvůli předloňskému pádu trojské lávky v Praze z obecného ohrožení z nedbalosti, uvedla Česká televize. Její informaci potvrdil mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Dvojici podle něj hrozí až osm let vězení nebo peněžitý trest. Podle serveru Seznam Zprávy by mělo jít o autora lávky Jiřího Stráského a bývalého vedoucího oddělení mostů Technické správy komunikací Antonína Semeckého.

„Trestní stíhání je vedeno proti dvěma osobám pro jednání, které bylo kvalifikováno jako obecné ohrožení z nedbalosti,“ uvedl Cimbala. Obvinění podle právní kvalifikace porušili důležitou povinnost vyplývající z jejich zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce nebo povinnost jim uloženou podle zákona.

Pražská radní Hana Marvanová (za STAN) ČTK řekla, že pádem se budou příští týden zabývat radní. Budou chtít, aby magistrát a TSK prověřily, zda neselhali manažeři či úředníci. Podle Marvanové se přes 20 let vědělo, že je lávka v havarijním stavu. „Jedná se mi o prověření pracovněprávní a manažerské roviny. Pokud někdo tyto informace měl, jeho povinností bylo konat a zabránit pádu,“ řekla. „Budu chtít, aby se věcí zabývalo také představenstvo a dozorčí rada TSK,“ dodala. Město bude řešit také výši vzniklé škody, Praha je totiž účastníkem řízení v pozici poškozeného.

Lávka se zřítila 2. prosince 2017 a zraněni byli čtyři lidé, z toho dva vážně. Město loni každému ze zraněných dalo 50 tisíc korun. Další odškodnění vyplatila dvěma ze zraněných pojišťovna, vedení Prahy s ní uzavřelo dohodu, podle které dostali peníze ještě před skončením policejního vyšetřování. Výši odškodnění pojišťovna nesdělila. Podle Marvanové se výše zmíněnými obviněními na postupu odškodnění nic nemění.

Praha chce v letošním roce zahájit stavbu provizorní lávky, která nahradí původní ve stejné trase. Spojí přes řeku ulici Pod Havránkou v Troji s Císařským ostrovem, hotova by měla být v únoru příštího roku. Nyní na místě funguje přívoz.