Praha za budoucí vývoj Portálu Pražana zaplatí další miliony, opozici se to nelíbí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Magistrát hl. města Prahy
2
Fotogalerie

Komunikaci Pražanů s úřady, zejména magistrátem a městskými částmi, by měl od července znatelně usnadnit Portál Pražana. Obyvatelé hlavního města si tak budou moci z jednoho on-line portálu vyřídit část povinností, kvůli kterým dnes musejí úřady osobně navštěvovat. Jeho vývoj ale bude stát další peníze, což se nelíbí opozici.

Zatímco za samotné spuštění portálu Praha skrze městskou firmu Operátor ICT utratí podle již dříve uzavřené rámcové smlouvy nanejvýš 22 milionů korun, za nově vypsanou zakázku na externí vývojářské kapacity předpokládá náklady až 27 milionů. Vyplývá to z věstníku veřejných zakázek.

Smlouva na blížící se spuštění portálu, které má zajistit Operátor ICT, vyprší koncem března příštího roku. „K žádnému dalšímu navýšení fakturace v tomto případě nedochází, a ani nedojde,“ uvedl mluvčí městské firmy Petr Habáň.

„Nicméně vzhledem k tomu, že předpokládáme další rozvoj portálu i po tomto termínu, vyhlásil Operátor ICT veřejnou zakázku na rámcovou smlouvu týkající se poskytování služeb vývoje softwaru a souvisejících služeb,“ dodal. Doplnění vývojářských zdrojů prý bylo nutné k tomu, aby firma mohla portál dodat.

Zakázkou se chce podrobněji zabývat opoziční ODS. „Z částky jsme zaskočeni,“ uvedl pražský zastupitel za ODS Zdeněk Zajíček.

„Navrhovali jsme primátorovi, aby se z hlediska Portálu Pražana inspiroval u ministerstva vnitra a jeho Portálu občana a maximálně využili jeho funkcionalit. Nemáme v tuto chvíli pocit, že by touto cestou vedení město šlo,“ podotkl.

Od července budou moci uživatelé díky portálu například žádat o poskytnutí informací dle zákona 106 o svobodném přístupu k informacím, žádat o záštitu primátora na různé akce, oznamovat plánovaná shromáždění nebo žádat o prodloužení nájemní smlouvy v městských bytech. Zkontrolovat si zde budou moci i platnost kupónů a karty Lítačka nebo rezervovat termín návštěvy úřadu.

„V dalších fázích projektu by pak mělo přibýt například elektronické vyřízení dopravně správních agend na magistrátu hlavního města nebo placení místních poplatků,“ podotkl Habáň. Portál má být jednotným místem pro vyřizování těchto činností bez ohledu na to, zda občan komunikuje s magistrátem, nebo příslušnou městskou částí.

Na Operátora ICT chce Praha postupně převádět klíčové činnosti v informatice, které dnes dodávají externí soukromé firmy. Operátor ICT tak má vystavět hlavní části softwarové architektury, uvedl dříve primátor Zdeněk Hřib (Piráti).