Pražský okruh o krok blíž k dokončení: obchvat Běchovic získal posudek EIA

Pražský okruh

Pražský okruh Zdroj: ČTK

Pražský okruh
2
Fotogalerie

Plánovaný silniční obchvat Běchovic, Újezdu nad Lesy a Úval získal kladný posudek EIA o vlivu na životní prostředí od příslušného ministerstva. Vybudování právě této nové komunikace je jednou z podmínek pro možné dokončení jihovýchodní části Pražského okruhu. Stavba by měla začít v roce 2021. Vyplývá to z dokumentu na Informačním portálu EIA.

Přeložka části stávající silnice I/12 v délce 12,6 kilometru má vést od budoucí křižovatky Pražského okruhu v Dubči na východ kolem Běchovic, Újezdu nad Lesy, Koloděj až za Úvaly, kde se opět napojí na původní trasu. Součástí stavby je také série oprav stávajících silnic a výstavba celkem 23 mostů.

Silnice v současnosti vede skrz Běchovice a Újezd nad Lesy. Běchovická radnice se ovšem obávala většího dopravního zatížení po dostavbě Pražského okruhu mezi D1 a D11 a prosadila přeložení silnice mimo zastavěné území.

Praha nemá dokončen ani vnitřní silniční okruh kolem centra města, ani vnější obchvat celé metropole. Vnější okruh měří asi 80 kilometrů, nyní je v provozu zhruba polovina. Chybí severozápadní část mezi Ruzyní, Suchdolem a Březiněvsí a jihovýchodní mezi Běchovicemi a dálnicí D1. Blíže k zahájení stavby je jihovýchodní část, která by se mohla začít stavět v roce 2019.