Premiéru Babišovi vyhrožovali zastřelením. Poslal proto manželku do Dubaje

Kvůli hrozbám zastřelením poslal premiér Andrej Babiš svou manželku do Dubaje

Kvůli hrozbám zastřelením poslal premiér Andrej Babiš svou manželku do Dubaje Zdroj: E15 Michal Nosek

Policie informovala letos 8. ledna premiéra Andreje Babiše (ANO), že existuje člověk, který chce zastřelit jeho i jeho rodinu. Policie potom střežila premiérův dům. Dotyčný člověk byl zatčen ve Španělsku. Premiér to řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové v CNN Prima News.

Jeho manželka poté odcestovala do Dubaje a její snímky z Dubaje se objevily na sociálních sítích. Policie na sociálních sítích uvedla, že v této souvislosti stíhá konkrétní osobu.

Manželka měla dovoleno, aby cestovala do Dubaje, uvedl premiér. "Ano, protože se bála," řekl Babiš k jejímu odjezdu do Dubaje. "A když nám křičeli před barákem, že jsme fašisti, tak rodina byla doma," dodal premiér.

Babiš řekl, že tuto informaci nechtěl prozrazovat v době, kdy se na něj za snímky z Dubaje valila vlna kritiky, protože jeho žena to nevěděla. "Teď se to dozvěděla, já jsem je vyhnal pryč," dodal.

"V souvislosti s výhrůžkou předsedovi vlády můžeme potvrdit, že je pražskou policií vedeno trestní stíhání konkrétní osoby. Kriminalisté ve věci podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí do vazby. Muž je v současné chvíli stíhán vazebně," uvedla dnes policie na twitteru.

Nejde o první případ vyhrožování premiérovi. Například v roce 2008 informoval server iHNED.cz, že tehdejšímu premiérovi Mirku Topolánkovi vyhrožuje anonym smrtí. Napsal Topolánkovi, že "kulka pro tebe je připravená."

Obdobný případ je z letošního roku. Policie před deseti dny informovala, že obvinila dalšího muže z toho, že na sociální síti vyhrožoval fyzickou likvidací představitelům české vlády. Muž chtěl podle Národní centrály proti organizovanému zločinu svým jednáním vládu přimět k neprodlužování nouzového stavu.

Obviněný muž podle kriminalistů zveřejnil hrozby 11. a 12. února na sociální síti VKontaktě, což je ruská obdoba Facebooku. Výhrůžky likvidací navíc doplnil obrázky, které znázorňovaly násilí. Podle policie se přiznal.