Příliš slov a málo činů, hodnotí Zeman ekonomickou diplomacii

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Nedostatečná výkonnost ekonomické diplomacie, malá podpora technického školství na všech úrovních a nedostatečná podpora vědecko-výzkumné základny jsou tři hlavní problémy českého průmyslu, tvrdí prezident Miloš Zeman. Je prý proto nutné posílit roli českých obchodních zastupitelství na ambasádách, ale také odstranit byrokracii, která brzdí navazování kontaktů v zahraničí.

Zeman se na hlavních problémech shodl se zástupci Hospodářské komory České republiky. „Ekonomická diplomacie často ulpívá spíše na slovech a dělá poměrně málo činů. Musíme posílit míru ekonomické vzdělanosti našich velvyslanců,“ sdělil Zeman v Brně při návštěvě 56. mezinárodního strojního veletrhu.

Za další problém označil malou podporu vědecko-výzkumné základny. „Částečně ji způsobuje fakt, že existuje významný nepoměr mezi základním a aplikovaným výzkumem v neprospěch aplikovaného výzkumu a současně je malé propojení mezi oběma,“ upozornil prezident.

Nepříliš dobrá je podle něj také podpora technického školství na všech úrovních počínaje od učňovského školství až po školství vysoké. „Dostal jsem do ruky statistiku, která říká, že soukromé školy z 90 procent učí humanitní obory a pouze z deseti procent obory přírodovědné a technické,“ informoval Zeman.

Příští rok má začít reforma, která vzkřísí technickou vzdělanost, slibuje ministerstvo školství
Už v příštím roce chce ministerstvo školství financovat stejné učební obory na středních školách v celé republice stejně. Dosud dostávají školy například na obor kominík v různých krajích jinak vysoké příspěvky. A v následujícím roce už nechce financovat školy podle počtu studentů, ale podle důležitosti oboru, kterou určí poptávka na pracovním trhu. Jde o reakci na nedostatek technicky vzdělaných absolventů, který čím dál silněji pociťují čeští průmysloví zaměstnavatelé, řekl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Zeman: Překážkou je i byrokracie kolem víz

Podle něj by kromě zvýšení ekonomické znalosti velvyslanců mohlo zlepšení situace přinést i odstranění byrokratických překážek. „Je jich celý výčet, ale jako příklad lze uvést víza. Často určitá lenost našich úředníků vede k tomu, že vízová facilitace je velmi sporná, obtížná a pomalá a v důsledku toho ti, kteří mají v jiných zemích snadnější přístup k vízům, navazují v cizině snadnější kontakty,“ dodal Zeman. Podle něj by mohlo být prospěšné také sloučení některých paralelních organizací. Týká se to například CzechTourism a Českých center.

Zeman se také se zástupci hospodářské komory shodl na neúčinnosti ekonomických sankcí EU vůči Rusku. „Odporují samotnému principu ekonomické diplomacie,“ poznamenal Zeman.