Rostoucí díra v rozpočtu přitvrdí vládní škrty. Dopadnou na státní zaměstnance a zdravotnictví

Ideová konference ODS: Ministr financí Zbyněk Stanjura (13.5.2023)

Ideová konference ODS: Ministr financí Zbyněk Stanjura (13.5.2023) Zdroj: Foto Blesk - Renata Matějková

Ministr financí Zbyněk Stanjura
Ministr financí Zbyněk Stanjura
Ministr financí Zbyněk Stanjura
4
Fotogalerie

 Vláda bude muset zřejmě rozšířit a také urychlit úsporná opatření, aby se projevila už letos a příští rok. První nástřel ministerstva financí, který má E15 k dispozici, počítá s nárůstem škrtů nad rámec nedávno představeného konsolidačního balíčku o dalších dvacet miliard korun. Další kroky mají nejvíce dopadnout na státní zaměstnance, zdravotnictví, školství nebo vědu, výzkum a inovace. O návrzích začne kabinet jednat příští středu na výjezdním zasedání ve Vimperku.

Ministerstvo financí hovoří o „prvním pracovním výkopu“. V pětikoaličním kabinetu však roste napětí, proti výrazně tvrdším úsporám je stále více ministrů.

Šéf státní pokladny Zbyněk Stanjura (ODS) navrhuje snížení platů ve veřejném sektoru o čtyři procenta, balíček přitom počítal se dvěma procenty, a pokles tarifních částí těchto platů o pět procent. Rovněž by odložil pravidelnou valorizaci plateb za státní pojištěnce až na leden 2025, což by příští rok jednorázově snížilo výdaje státního rozpočtu o 14 miliard korun. A o deset procent by seškrtal výdaje na základní i aplikovaný výzkum. O 2,1 miliardy by přišly vědecké ústavy vysokých škol, o šest set milionů Akademie věd, o téměř sem set milionů Technologická agentura a o půl miliardy Grantová agentura.

„Musíme jako vláda šlápnout na brzdu,“ řekl Stanjura ke květnovému prohloubení rozpočtového schodku na více než 271 miliard korun. Kabinet je už těsně pod schváleným stropem pro celý letošek, který činí 295 miliard korun.

Přestože ministr očekává od poloviny roku zpomalení tempa zadlužování, které přinese poměrně vysoká dividenda ČEZ, peníze z evropských fondů a předpokládané příjmy z wind fall tax, alespoň ještě dvacet miliard korun je podle něj ještě nutné nalézt ve výdajích.

„Nebudou to populární kroky, stejně jako není populární ozdravný balíček, ale nemůžeme na letošek rezignovat a říct, že šetříme až od příštího roku,“ dodal ministr s poukazem na skutečnost, že daňová i úsporná opatření z balíčku se v zásadní míře projeví až v roce 2025.

To však není všechno, co Stanjura chystá. Už příští rok si má vedle zdravotnictví a vědy, výzkumu a inovací pohoršit také rezort školství, jemuž by rozpočet oproti letošku klesl o 29 miliard korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu má přijít o 23 miliard tím, že přestane vyplácet většinu národních dotací. Dopravní investice by se snížily o dvanáct miliard a rozpočet ministerstva pro místní rozvoj o jedenáct miliard. Naopak o 48 miliard si má polepšit rezort obrany a o 26 miliard kvůli valorizaci důchodů ministerstvo práce a sociálních věcí.

Počítá s tím návrh státního rozpočtu na příští rok, na němž se vláda podle zákona musí shodnut do 20. června. Klíčovým číslem je plánovaný schodek ve výši 235 miliard korun, což je o šedesát miliard méně než letos. Jako první o předloze napsal Deník N.

„Dokument je pouze technicko-administrativním výpočtem, který je nutný kvůli dodržení zákona, nikoli politickým rozhodnutím vlády,“ reagoval premiér Petr Fiala (ODS).

Proti škrtům se jako jeden z prvních ozval už začátkem týdne ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Nově navrhované odložení pravidelné valorizace plateb za státní pojištěnce kritizuje šéf rezortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), označil to za omyl.   

„Automatická valorizace se nebude odkládat ani měnit. Její zmínku v pracovním návrhu rozpočtu vidím jako nedopatření způsobené horlivým úřednickým perem. Diskuze ještě proběhne, ale ne o tomto. Valorizace zůstane tak, jak ji schválila vláda i parlament,“ napsal Válek na Twitteru.

Se záměrem nesouhlasí ani zdravotnické odbory, protestují i proti snížení tarifních platů. Předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů Martin Engel připomněl, že ve vládou schválený konsolidační balíček už obsahuje zavedení nemocenského pojištění zaměstnanců. Návrh rozpočtu na rok 2024 pak přidává snížení platů státních zaměstnanců o pět procent. „Skrytě se vrací superhrubá mzda pro zdravotníky ve veřejné sféře. Bylo by od politiků fér, aby to takhle pojmenovali,“ míní Engel.

Problém je podle analytiků v tom, že už letošní hospodaření státu může skončit historicky největším schodkem, který by překonal rekord z covidového roku 2021. Tehdy rozdíl mezi příjmy a výdaji dosáhl 420 miliard korun. Podle nejčernějších scénářů by letošní díra mohla být ještě o třicet miliard větší, optimistické odhady hovoří o 350 miliardách.

Rozhovor E15 se Zbyňkem Stanjurou:

Video placeholde
Rozhovor s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou • E15