Rusko smaže starý sovětský dluh vůči Česku

Staronový ruský premiér Dmitrij Medveděv

Staronový ruský premiér Dmitrij Medveděv Zdroj: ctk

Celkem osm milionů dolarů (asi 159,2 milionu korun) by měla dostat Česká republika od ruského ministerstva financí. Jde o dluh ještě z dob existence Sovětského svazu. Ruské weby však informují, že Rusové nezaplatí celý dluh.

Ruská strana chce podle dokumentu závazek splnit jednorázovou platbou 80 procent celkové sumy, což je 6,5 milionu dolarů (asi 130 milionů korun). Po vyrovnání tohoto dluhu by měly být veškeré pohledávky Prahy vůči Moskvě považovány za vyřízené.

Ruský dluh vůči České republice na přelomu století podle dostupných údajů dosahoval částky přes tři miliardy dolarů. Vznikl v době, kdy Československo investovalo do plynovodů a rafinérií v bývalém SSSR. Moskva měla platit ropou a plynem, s rozpadem Sovětského svazu z toho ale sešlo.

Podobné dohody podepsalo Rusko již se Slovenskem, kterému má vyplatit 1,7 miliardy dolarů, a se Srbskem, jež dostane 289 milionů dolarů. Do konce roku pak ministerstvo chce uzavřít takové dohody ještě s Černou Horou a s Finskem.

Jak poznamenal server dp.ru, zahraniční dluhy Sovětského svazu rostly především v 80. letech v souvislosti se zhoršením obchodní bilance. Moskva zejména na Západě kupovala spotřební zboží, zatímco ven exportovala suroviny, především ropu a plyn. V roce 1980 zahraniční dluh SSSR činil 25,2 miliardy dolarů, zatímco v době rozpadu svazu v roce 1991 dosáhl 67,9 miliardy dolarů. Většinu dluhů po zániku SSSR převzalo Rusko.