Šlechtová: Smlouvu na radary čekám během dalších týdnů

Karla Šlechtová (ANO(

Karla Šlechtová (ANO( Zdroj: Blesk:Daniel Černovský, CNC

Karla Šlechtová (ANO(
Izraelský radar Elta
Izraelský radar Elta
4
Fotogalerie

Kontrakt na dodávku izraelských mobilních radarů by mohl být připravený během několika dalších týdnů. E15 to napsala ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová. Jednou z překážek na cestě k podpisu smlouvy je napojení radarů na systémy NATO. O tom v současnosti jedná pracovní skupina složená ze zástupců ministerstva obrany, generálního štábu, úřadu pro kybernetickou bezpečnost a dodávající izraelskou společností Elta. 

„Na základě výstupů této skupiny, které očekávám v dalších týdnech, očekávám od zaměstnanců ministerstva obrany dodělanou verzi smlouvy,“ uvedla Šlechtová. Ministryně na březnovém jednání obranného výboru Poslanecké sněmovny zákonodárcům řekla, že kontrakty na nákup radarů by mohl být připravený v polovině dubna.

Tehdy zároveň naznačila, že kromě certifikace pro systémy Severoatlantické aliance můžou se zakázkou nastat ještě další problémy. „Vzhledem k tomu, že v tuto chvíli možná probíhá nějaké šetření orgánů činných v trestním řízení, o kterém my nevíme oficiálně, a já to ani vědět nechci, tak říkám, že (komplikace) nastat mohou,“ řekla ministryně. Další podrobnosti ale Šlechtová neuvedla.

Jak informoval deník E15 na začátku února, nechala si ministryně obrany v demisi vypracovat na zakázku ještě jeden cenový posudek. Současné armádní radary sovětské výroby přesluhují už patnáctý rok. Na dodávce radarů by s Izraelci měla spolupracovat česká společnost Retia.