Sobotka po jednání se Zemanem: Naše názory na služební zákon se nesblížily

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Názory prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na chystanou podobu služebního zákona se na jejich dnešním setkání nesblížily. Premiér si nemyslí, že by zákon doznal významných změn, připouští ale drobné úpravy. S prezidentem se o tom bude ještě snažit mluvit, řekl dnes novinářům.

Zeman požaduje vypuštění sporného paragrafu, který se týká takzvaných politických náměstků. V úterý varoval Sněmovnu, že pokud přes jeho avizované veto prosadí novelu zákona s politickými náměstky, obrátí se se stížností na Ústavní soud.

Sobotka dnes prezidenta upozornil, že bez tohoto paragrafu by mohli ministři jmenovat libovolný počet politických náměstků, a ne pouze dva, jak zákon uvádí. Připomněl také, že současná podoba státní správy a struktura náměstků kopíruje stav, který fungoval už v době, kdy byl Zeman předsedou vlády. Podle prezidenta ovšem novela nepovede k odpolitizování státní správy, ale k její zesílené politizaci.

Schůzka trvala dvě hodiny, poté musel Zeman odjet na letiště kvůli cestě na summit NATO. Se Sobotkou se bavil také o zahraniční a bezpečnostní politice. Premiér ho informoval o svém zdrženlivém postoji k protiruským sankcím.

Sobotka má podporu připomínkovat sankce

Vláda dnes schválila pro Sobotku mandát, aby dále jednal o připravovaném zpřísnění evropských sankcí vůči Rusku, a některá navrhovaná opatření odmítl.

Česko uplatní připomínky zejména ohledně takzvaného zboží dvojího užití, tedy výrobků použitelných v civilním i vojenském sektoru. Cílem dalších jednání má být podle předsedy vlády ochrana strojírenského exportu.

Prezident může podle Sobotky na summitu členské země aliance informovat o tom, že koaliční strany dnes podepsaly dohodu o navyšování armádního rozpočtu do roku 2020 na 1,4 procenta HDP. Se Zemanem se shodli, že takový nárůst je reálný.