Spojit hlasování o EET s důvěrou vládě? Sobotka i Bělobrádek jsou proti

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Vláda nejspíš hlasování o elektronické evidenci tržeb nespojí s hlasováním o své důvěře, jak o tom uvažuje ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek jsou totiž proti. Babiš o spojení s hlasováním o důvěře vládě uvažuje v souvislosti s obstrukcemi, které avizuje pravicová opozice.

„Já nemůžu pochopit, jak někdo může zablokovat takový zákon. Pro mě je to stěžejní a já doufám, že koalice za tím bude stát, že to podpoří. Nemůžeme podporovat podvodníky. A můžeme to spojit s hlasováním o důvěře vládě,“ tlumočilo dnes hnutí ANO na svém facebooku názor Babiše, který se podobně vyjádřil pro server iDNES.

Koaliční partneři ale Babišův nápad nepodporují. „ČSSD zákon o EET s důvěrou vládě spojovat nebude. Nevidíme pro to racionální důvod, prosazení zákona by to totiž nijak nepomohlo,“ sdělil Sobotka. „Vláda slíbila přijmout řadu nových zákonů a pozitivních změn a nelze naše závazky redukovat jen na zavedení EET nebo dokonce kvůli EET utíkat od zodpovědnosti a nedokončené práce,“ doplnil.

„Ne, bylo by to porušení zákona o jednacím řádu Sněmovny,“ odpověděl zase Bělobrádek. Narážel tak na to, že formálně by vláda nejprve musela zákon z projednávání ve Sněmovně stáhnout. Při novém hlasování v kabinetu by ho pak usnesením vlády spojila s hlasováním o důvěře.

O obstrukcích při schvalování návrhu zákona se hovoří zejména v řadách TOP 09 a ODS. Předseda ODS Petr Fiala návrh Babiše na spojení hlasování s důvěrou pro vládu přivítal. „Skvělé. Zbavíme se dvou problémů naráz,“ napsal na twitteru.

Dvojice opozičních stran může zejména ve třetím čtení projednávání zákona poměrně jednoduše a dlouhodobě blokovat. Jestli koalice najde cestu, jak si s takovým postojem poradit, není jasné. Bělobrádek uvedl, že chce blokování opět čelit čajem proti obstrukcím. Ten už si do Sněmovny přinesl v minulosti při jednání o služebním zákonu.

Stát může podle Babiše elektronické pokladny zavést nejdříve od dubna příštího roku. „Můj osobní tip je někde začátkem dubna, pevně doufám, že nejpozději v prvním pololetí to bude fungovat,“ řekl dnes Babiš České televizi. Dříve ministerstvo financí počítalo se spuštěním elektronické evidence tržeb od počátku roku a později termín posunulo na 15. února.

Lukáš Kovanda: S šedou ekonomikou je to jako se zubní pastou