Stát vyplatí horníkům z Paskova 600 milionů

Důl Paskov

Důl Paskov Zdroj: ctk

Osud černouhelného dolu Paskov, který patří společnosti OKD, je zpečetěn. Pokud se světové ceny koksovatelného černého uhlí udrží nad hranicí 110 dolarů za tunu, bude důl v provozu do konce roku 2017. Poté propuštěným horníkům, kterých dnes v dole pracuje 1900, stát vyplatí místo OKD odstupné v maximální výši 600 milionů korun. Tak zní dohoda ministerstev průmyslu a financí se společností NWR, vlastníkem OKD.

Konec dolu je více méně jistý. „Aby se nám v něm vyplatilo těžit i po roce 2017, musela by se cena uhlí dostat dlouhodobě nad 180 dolarů za tunu,“ říká Petr Jonák, ředitel NWR pro vnější vztahy. OKD se na tuto hranici v průměru prodejních cen za celý rok nikdy nedostala. Výhledy cen uhlí hovoří o stagnaci či velmi mírném růstu z nynější úrovně kolem 120 dolarů za tunu. Kontrakty na dodávky australského uhlí na konci roku 2015 se obchodují za 132 dolarů za tunu.

Dohodu mezi státem a NWR bude muset ještě příští pondělí schválit vláda. „Stát nebude muset dát ani korunu, pokud důl nebude těžit v plném rozsahu do konce roku 2017,“ tvrdí Robert Pelikán, ředitel legislativního odboru ministerstva financí, který průběh jednání pravidelně konzultoval se šéfem financí Andrejem Babišem.

Vytěžit minimálně 850 tisíc tun ročně

Roční těžba, která jen loni způsobila OKD ztrátu 1,2 miliardy korun, tak nesmí klesnout pod 850 tisíc tun. Počet kmenových zaměstnanců se může snížit teprve v roce 2017 na 1600. „Kdyby byl na OKD či NWR vyhlášen konkurz, může stát od dohody odstoupit,“ dodal ministr průmyslu Jan Mládek.

NWR nechce odhadovat, o kolik peněz kvůli tříletému provozu ztrátového dolu přijde. „V dole Paskov se nám daří snižovat náklady na těžbu, ale budoucí výsledek hospodaření se bude odvíjet od prodejních cen uhlí, které je dnes těžké předjímat,“ vysvětlil Jonák. Část z nákladových úspor ovšem vzala uzavřením dohody za své. Firma po loňském rozhodnutí o zavření dolu přestala razit nové chodby. Teď bude muset ražbu obnovit, což se prodraží.


Půlmiliardové odhadované náklady na technickou likvidaci a rekultivaci dolu bude muset podle dohody uhradit OKD. „Je to jen odložení problému. OKD si dosud vytvořila rezervu na rekultivaci všech svých dolů 700 milionů korun. NWR hrozí konkurz, takže není jasné, zda nakonec náklady na likvidaci na stát nespadnou,“ míní Mládek. V původní dohodě ze začátku dubna, jež počítala s ukončením těžby koncem roku 2016, stát byl ochoten půlmiliardu na likvidaci dolu zaplatit.