Stropnický bude šéfem pražského ANO, získal většinu hlasů

Krajský sněm ANO zvolil ministra obrany a člena předsednictva hnutí Martina Stropnického kandidátem na předsedu pražské organizace

Krajský sněm ANO zvolil ministra obrany a člena předsednictva hnutí Martina Stropnického kandidátem na předsedu pražské organizace Zdroj: ctk

Krajský sněm ANO zvolil ministra obrany a člena předsednictva hnutí Martina Stropnického kandidátem na předsedu pražské organizace. Podpořilo ho 142 z 169 hlasujících. Výsledky voleb oznámili Andrej Babiš a nové pražské vedení. Aby se Stropnický fakticky stal předsedou, schválit ho musí ještě celostátní předsednictvo. Podle Babiše ho potvrdí ještě dnes.

Kandidaturu Stropnického podporoval Andrej Babiš i krajské předsednictvo, proto se jeho zvolení očekávalo. Místopředsedy se stali předseda oblastní organizace v Praze 1 Karel Grabein Procházka a předseda organizace v Praze 11 Jan Říčař.

„Důležité je, aby nové předsednictvo spolupracovalo se zastupitelským klubem a paní primátorkou,“ řekl k volbě Stropnického a místopředsedů Babiš. „Volal jsem po tom, aby celek vedení tvořil kompaktní tým. A myslím, že k tomu došlo,“ řekl Stropnický s tím, že cítí silný mandát.

Sněm pražského ANO se sešel za situace, kdy se tento týden definitivně rozpadla koalice ČSSD, ANO a Trojkoalice na pražském magistrátu. Nejen tyto, ale i další politické subjekty přítomné v pražském zastupitelstvu nyní vyjednávají o nové koalici.

Flexibilnější přijímání nových členů

Babiš od nového pražského vedení očekává flexibilnější přijímání nových členů. „Navrhl jsem předsednictvu svolat mimořádný sněm a změnit ve stanovách přijímání členů. Hlásili by se elektronicky na předsednictvu a až poté bychom to oznámili na oblasti. Stává se, že někdo není přijat a my to nevíme,“ uvedl Babiš. Někteří podle něj čekají na přijetí i dva roky.

Stropnický řekl, že bude schopen skloubit funkci ministra s předsednictvím krajské organizace. „Bude to náročné, ale věřím, že jsem si schopen práci zorganizovat. Mám na ministerstvu obrany tolik zdatných a profesionálních kolegů, že si to dovolit mohu,“ řekl ministr.

Místopředsedy delegáti pražského sněmu zvolili předsedu oblastní organizace v Praze 1 Karla Grabeina Procházku a předsedu organizace v Praze 11 Jana Říčaře. Jejich volbu už předsednictvo schvalovat nemusí. Dosavadní místopředsedové pražské organizace ANO, pražský radní Radek Lacko, odvolaný náměstek primátorky Michal Hašek a člen rozhodčí komise ANO Pavel Klaška, byli zvoleni společně s tehdy znovuzvolenou předsedkyní Kleslovou letos v lednu.

Kleslová prý prošla bažinou

Místo krajského předsedy pražské organizace se uvolnilo poté, co rezignovala Radmila Kleslová. Opustila také místo místopředsedkyně celostátního hnutí a kritizované posty v orgánech pražských městských firem. Podle Babiše už v hnutí nehraje žádnou roli, na dnešní jednání podle jeho názoru nepřišla kvůli tlaku médií. „Není to lidsky bezbolestné. Cítí určitou vyčerpanost, protože po mediální stránce prošla bažinou,“ dodal Stropnický.

Podle Stropnického, který se z pozice krajského předsedy stane členem vyjednávacího týmu o vytvoření nové magistrátní koalice, je obnovení koalice s ČSSD a Trojkoalicí „pokusem, který by stál za hřích“. Stropnický před jednáním uvedl, že už při pátečním jednání předsednictva měl silnou podporu. „Prožil jsem velmi intenzivních 14 dnů, kdy jsem poté, co pan předseda Babiš vyslovil ideu, že bych se o to měl ucházet, jednal se všemi oblastními předsedy na jednotlivých pražských obvodech. Měl jsem z toho dobrý pocit,“ uvedl ministr při příchodu na sněm.