Toxické panenky a pochybná kosmetika se poznají podle ceny

Panenka v celofánovém sáčku NO. 2011 obsahuje ftaláty

Panenka v celofánovém sáčku NO. 2011 obsahuje ftaláty Zdroj: MZ CR

Karnevalový make-up s nosem „Makeup WITCH“,
obsahuje ftaláty. Více:mzcr.cz
Modrý jednorožec, KocKa, ITEM NO. TK328,
obsahuje ftaláty. Více: mzcr.cz
Ever After High, NO. 0980, Panenka, L4352/480/35,
obsahuje ftaláty, více: mzcr.cz
Pískací delfín „Chuang bo Lel“,
obsahuje ftaláty. Více: mzcr.cz
Panenka YONG, ITEM NO: AH2618419,
obsahuje ftaláty. Více: mzcr.cz
7
Fotogalerie
Hygienici označili za celý loňský rok 74 nebezpečných výrobků, letos už téměř 130. Obsahují ftaláty a další nebezpečné látky, chybí na nich povinné údaje. Podezřelé výrobky mohou podle ministerstva zdravotnictví rozeznat i laici.

Nemine týden, aby ministerstvo zdravotnictví na své úřední desce nezveřejnilo informaci o stanovení nebezpečného výrobku. Loni našli 26 nevyhovujících kosmetických výrobků, 27 hraček, celkem 74 nebezpečných výrobků. Někdy jsou pochybení spíš formální, také ale může jít o zdraví.

Ministerstvo zdravotnictví upozorňuje, že podezřelé výrobky se poznají už podle ceny. „Výrobky jsou v porovnání s běžnou cenovou hladinou až neskutečně laciné,“ upozorňuje mluvčí ministerstva Ladislav Šticha. Dodržení legislativních limitů na bezpečnost výrobku vyžaduje určité finanční náklady, které se samozřejmě promítnou do ceny. To dokladuje fakt, že většina stanovených nebezpečných výrobků byla nalezena v provozovnách typu večerka, tržnice, vše za x Kč…“ uvádí.

Přečtěte si:

Nechvalný rekord: Evropští kontroloři odhalují stále více závadného zboží

V minulosti se kontroly hygieniků cíleně zaměřily na hračky, následně na kosmetiku. Letos počet kontrol významně roste. Je to mimo jiné proto, že vzrostl počet hlášení z jiných zemí Evropské unie. „V letošním roce jsme frekvenci kontrol, od ledna jsme nebezpečných výrobků odhalili již téměř 130,“ upřesňuje hlavní hygienik Vladimír Valenta.

Nejčastěji byl u hraček zaznamenán zvýšený obsah ftalátů, které působí negativně na reprodukční orgány. Kosmetické výrobky zase často postrádají seznam přísad. Nebo v nich je zvýšený podíl potenciálně nebezpečných látek.

„Výrobky jsou v porovnání s běžnou cenovou hladinou až neskutečně laciné,“ upozorňuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Ladislav Šticha.

Firmám za uvádění nebezpečných výrobků hrozí sankce, kterých se snaží všemožně vyhnout. Práci hygienikům ztěžují virtuální sídla společností, která jsou úplně jinde, než kde firmy vykonává svoji činnost.

„Zvyšování počtu těchto virtuálních sídel na jedné adrese a faktická častá nedohledatelnost takovýchto společností, významným způsobem snižuje vymahatelnost práva a ochranu zdraví spotřebitelů před nebezpečnými výrobky,“ uvádějí hygienici. „V poslední době se také objevují případy výrobků označených falešnými, neexistujícími čárovými kódy.“

Počet vyhlášených nebezpečných výrobků, zdroj: MZČR
druh výrobkurok 2012rok 2013rok 2014rok 2015
kosmetické přípravky76333926
hračky6379627
výrobky pro děti0043
předměty pro styk s potravinami1661518
celkem987615474