ÚOHS vyšetřuje zakázku pražského dopravního podniku na úklid metra

Stanice metra Vyšehrad se dříve jmenovala Gottwaldova.

Stanice metra Vyšehrad se dříve jmenovala Gottwaldova. Zdroj: Matěj Smlsal

ÚOHS
ÚOHS loni uložil v oblasti soutěže pokuty za 2,083 miliardy korun
Martin Gillar, DPP
Současná konečná stanice linky metra B Zličín.
Stanice metra B Jinonice se na víc než půl roku uzavřela.
6
Fotogalerie

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vede správní řízení kvůli zakázce pražského dopravního podniku (DPP) na úklid stanic metra. Řeší zejména zákonnost zadávacích podmínek. Zakázku v maximální hodnotě 600 milionů korun vypsal DPP na šest let a případná smlouva by měla být platná od 1. dubna. 

"Ano, mohu potvrdit, že ÚOHS vede v uvedené věci správní řízení, v němž je prověřována zejména zákonnost zadávacích podmínek. Ve věci bylo rovněž vydáno předběžné opatření zakazující zadavateli uzavřít smlouvu," uvedl Švanda.

Podle zadání soutěže bude muset vybraná firma kromě běžného úklidu jako zametání schodů, mytí veškerých veřejných prostor a zařízení nebo vysypávání košů také průběžně odstraňovat graffiti ze stěn stanic metra, které jsou ošetřeny antigraffitovým nátěrem. V případě poškození nebo porušení ochranného laku bude muset obnovit ochranný nátěr.

DPP provozuje tři linky metra, na kterých je 61 stanic. Provoz metra vyjde ročně na zhruba pět miliard korun. Praha dotuje DPP více než 12 miliardami ročně.

DPP je největší městská firma a zaměstnává přes 10 tisíc lidí.