Úřad na ochranu osobních údajů prověří městskou policii i kvůli kauze Železného

Moderátor Jakub Železný

Moderátor Jakub Železný Zdroj: reprofoto ČT

Moderátor Jakub Železný a Jiří Kunert
2
Fotogalerie

Městská policie v Praze zveřejnila několik měsíců staré video ze zásahu, na kterém uživatelé sociálních sítí identifikovali moderátora České televize Jakuba Železného. Úřad na ochranu osobních údajů se chce nyní případem zabývat. Zajímá ho mimo jiné, na základě jakých kritérií městská policie videa ze zásahu pro zveřejnění vybírá.

„Mohu potvrdit, že Úřad pro ochranu osobních údajů se věcí bude zabývat systémově a zkoumat, na základě jakých kritérií jsou městskou policií vybírána a publikována videa ze zásahů či incidentů, stejně tak jako tím, zda jsou dostatečně používány techniky, které mají znemožnit identifikaci osob na publikovaných záznamech, a to i s ohledem na tento aktuální případ,“ sdělil E15 mluvčí úřadu Milan Řepka.

Městská policie v Praze věří, že předpisy neporušila. „Pražská městská policie zveřejňuje svá videa v souladu s právními předpisy o ochraně osobních údajů. V minulosti již byla jako orgán veřejné moci kontrolována a je opětovně připravena pro případnou další kontrolu poskytnout potřebnou součinnost,“ řekla E15 mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Služební kamera zachytila loni spor moderátora České televize Jakuba Železného s městským policistou kvůli parkování. Pak video leželo ladem, než ho městská policie sestříhala a před pár dny uvolnila jako „výchovný příklad“ pro sociální sítě.

Záznam byl anonymizovaný, muž měl rozmazaný obličej a hlas byl pozměněný. I tak ale na něm uživatelé sociálních sítích identifikovali moderátora Jakuba Železného, což vedlo k jeho veřejné kritice. Někteří mu vyčítali arogantní chování vůči strážníkovi.

Železný se brání tím, že se v dané chvíli dostal do těžké životní situace. Dozvěděl se, že léčba těžce nemocného blízkého člověka není možná. Spor se strážníkem proto neunesl, což mělo za následek jeho chování. Za ně se omluvil na Twitteru. 

„Včera mě ‚přepadla‘ bulvární TV (její právo) k jakémusi videu. Nechápal jsem. Tak jsem dnes zhlédl: Vteřina, kdy se dozvíte: blízký se neuzdraví. Zastavíte. Blbě. Strážník hned řve a pak zapne kameru. I tak měla má reakce být jiná! Mrzí mě to, omlouvám se,“ napsal.

Moderátor naráží na to, že byl mimo jiné konfrontován serverem Blesk, kterému situaci popřel. Nikdo v té době neznal celý kontext ani to, že video je staré několik měsíců.

Dosud není jasné, proč městská policie video zveřejnila až nyní a podle jakého klíče záznamy pro sociální sítě vybírá. „Konkrétní datum pro samotnou prezentaci není podstatné,“ sdělila Novinkám mluvčí strážníků Irena Seifertová.