Volby 2014: Severozápadní Čechy – vnitrostranické rozbroje, plavecký areál a zákaz heren

Plavecký areál v Ústí nad Labem

Plavecký areál v Ústí nad Labem Zdroj: CTK

I když většina partají opět sází na osvědčená jména, zdaleka ne všude budou současní primátoři a starostové obhajovat své pozice. A málokdo z těch, kteří před čtyřmi lety vedli kandidátky, se znovu probojoval do jejich čela.

Počet politických uskupení, která se utkají v Karlových Varech, Ústí nad Labem, Liberci a dalších městech tří regionů na severozápadě země, se od komunálních voleb v roce 2010 zásadně neliší. Například na Ústecku zaevidovali celkem 59 kandidátek, tedy stejně jako minule.

Zájem o možnost přímo ovlivňovat chod města se snížil v Karlových Varech. Místo předchozích sedmnácti tam nyní kandiduje dvanáct stran či hnutí. Podobná situace je i v Děčíně. Naopak v Mostě se počet formací ucházejících se o místa v zastupitelstvech zvýšil o pět, v Liberci o dvě.

Na ostřílené politiky se v Děčíně a Chomutově spoléhá ČSSD, lídry tam jsou primátoři obou měst František Pelant a Jan Mareš. Naopak v Ústí nad Labem bude oranžové barvy hájit ředitelka základní školy Marie Čápová, v Mostě náměstek ministra průmyslu a obchodu Karel Novotný a v Teplicích krajská zastupitelka Dagmar Waicová. Největší potíže má strana v Ústí, kde primátora Víta Mandíka a radního Josefa Macíka stíhá policie kvůli projektu vítání občánků. Obvinění úředníků zkomplikovalo rozvoj krajského města, které muselo řešit problémy s čerpáním eurodotací z programu Severozápad.

Karlovy VaryKarlovy Vary | E15

Co do počtu obyvatel druhé největší severočeské město představuje oříšek i pro TOP 09. Rozpadl se tam její zastupitelský klub, zůstala v něm jediná členka. Stranu má dát dohromady IT specialista Radim Bzura. Jeho předchůdce Jakub Zavoral letos nebude na žádné kandidátce.

Ani Severočeši.cz si nevedou dobře, soud jim předběžným opatřením zakázal podat kandidátku. Návrh, kterému předcházelo rozštěpení hnutí na dva tábory, podal náměstek mosteckého primátora Luboš Pitín. Severočeši. cz se musejí ucházet o přízeň voličů pod obměněnými názvy či hlavičkami jiných bloků.

Ústí nad LabemÚstí nad Labem | E15

Vyzkoušená jména nabízí KSČM, která bývá v severočeských regionech s vysokou nezaměstnaností podobně jako sociální demokracie úspěšná. Třeba v Ústí mají komunisté jako jedničku exposlankyni Květoslavu Čelišovou, v Teplicích bývalého europoslance Jaromíra Kohlíčka.

Naopak ODS chce dát přednost spíše novým tvářím. Samozřejmě s výjimkou teplického primátora Jaroslava Kubery, který v čele města stojí už dvě desetiletí. Lze předpokládat, že stálice občanských demokratů zaboduje i tentokrát.

V Karlových Varech, Liberci a Jablonci nad Nisou zkusí udržet pozice primátoři Petr Kulhánek (Karlovarská občanská alternativa), Martina Rosenbergová (ČSSD) a Petr Beitl (ODS).

LiberecLiberec | E15