Za „Brabence“ místo Brabce stihne sekretariát ČSSD peněžní trest

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Premiér Bohuslav Sobotka kvůli chybám v návrhu na jmenování ministrů, které ve středu při jmenování vlády kritizoval prezident Miloš Zeman, potrestá viníka srážkou z platu. Chyby prý zavinil přetížený sekretariát v Lidovém domě, Sobotka se dušoval, že už se nebudou opakovat.

„Chyba vznikla v důsledku přetížení mého sekretariátu v Lidovém domě, který při minimálním počtu lidí nesl celou organizační tíhu náročných koaličních jednání. Takové pochybení se v žádném případě již nesmí a nebude opakovat,“ sdělil Sobotka.

„Sankce bude v tomto případě udělena ve finanční podobě,“ doplnil pak, aniž by upřesnil její výši. „Výši srážky se dozví příslušný zaměstnanec. Je adekvátní jeho platu,“ dodal.

Zeman ve středu Sobotkovi při jmenování vlády vyčetl chyby ve jménech i kompetencích, kterými se budou jednotliví ministři zabývat. „Milý pane premiére, šest chyb v 1,5stránkovém dokumentu je poměrně dost a ne zcela svědčí o profesionalitě, kterou bychom si všichni od této vlády přáli,“ uvedl Zeman.

V návrhu na jmenování byl například současný ministr zemědělství Marian Jurečka překřtěn na Martina. Místo zemědělství navíc v textu bylo uvedeno, že míří do čela ministerstva zdravotnictví. V dokumentu bylo také namísto příjmení ministra životního prostředí Richarda Brabce chybně napsáno „Brabenec“.

Sobotka ve středu vyjádřil přesvědčení, že kdyby dokument, pod nímž je jeho podpis, vznikal na úřadu vlády, chyby by v něm nebyly. Podle informací z ČSSD má Sobotkův sekretariát v Lidovém domě přibližně tři zaměstnance. Jeho šéfkou byla dosud Běla Hejná, kterou si Sobotka nyní přivedl na úřad vlády.