Zahraniční obchod Česka roste. Polepšil si o téměř 13 miliard

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro)

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro) Zdroj: Novak Tomas/Euro

Vývoz i dovoz do České republiky stoupl. Zahraniční obchod České republiky skončil v lednu podle metodiky národního pojetí, kterou nově statistici používají jako primární, přebytkem 15,5 miliardy korun. To je o 12,9 miliardy korun více než loni. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. V prosinci 2013 se nacházel zahraniční obchod v deficitu 9,3 miliardy korun.

Statistici vycházeli z metodiky národního pojetí, která reflektuje změnu vlastnictví mezi domácími a zahraničními subjekty, nikoliv pouze pohyb zboží přes hranice například i mezi vlastnicky propojenými firmami se sídlem v zahraničí.

V lednových datech je rozdíl oproti staré metodice výpočtu dokonce 29,1 miliardy korun. V přeshraničním pojetí dosáhl celkový vývoz zboží hodnoty 289,6 miliardy korun a dovoz 245 miliard koruny, což znamená přebytek 44,6 miliardy.

„Rostoucí export odráží příznivou konkurenční pozici tuzemských firem na jedné straně a rostoucí poptávku na evropském trhu na straně druhé. A nakonec je to export, respektive zpracovatelský průmysl, který vytáhl naši ekonomiku z červených čísel a ukončil tak nejdelší recesi v historii,“ konstatoval analytik ČSOB Petr Dufek. Dodal, že příznivá čísla by měly přinést i další měsíce.

Vývoj zahraničního obchodu:Zahraniční obchodZahraniční obchod | Tradingeconomics.comZdroj: Tradingeconomics.com

„Nepředpokládáme, že by se už nyní výrazně zvyšoval objem vývozu díky slabší koruně, ale bude pokračovat pozitivní vliv poptávky v Evropě. Rizikem pro český obchod a tedy i pro ekonomický růst této země zůstává síla a stabilita evropského oživení,“ uvedl Dufek. Dvouciferný růst exportu a výrazné zvýšení přebytku obchodní bilance jde podle Dufka na vrub především největšímu a nejúspěšnějšímu vývoznímu artiklu České republiky, a sice strojům a především dopravním prostředkům.

Vývoz v národním pojetí se meziročně zvýšil o 17,8 procenta na 253,7 miliardy korun a dovoz o dvanáct procent na 238,2 miliardy korun.