Zeman jmenoval Babiše podruhé premiérem. Snad tentokrát získáte důvěru, vzkázal

Zeman jmenoval Babiše podruhé premiérem (6. 6. 2018)

Zeman jmenoval Babiše podruhé premiérem (6. 6. 2018) Zdroj: ČTK

Zeman jmenoval Babiše podruhé premiérem (6. 6. 2018)
Zeman jmenoval Babiše podruhé premiérem (6. 6. 2018)
Prezident Miloš Zeman jmenoval Andreje Babiše (ANO) podruhé premiérem (6. 6. 2018)
Andrej Babiš (ANO) byl podruhé jmenován premiérem. Podporu novému kabinetu zatím nemá jistou.
5
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman jmenoval současného premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) znovu předsedou vlády. Babiš tak přesně po půl roce znovu složil premiérský slib, tentokrát přitom ale nemá definitivně sestavenou vládu ani zajištěnou většinu ve sněmovně pro chystanou menšinovou vládu ANO a ČSSD s podporou komunistů. Stále se totiž čeká na výsledek vnitrostranického referenda v ČSSD o vstupu do vlády.

"Žádám vás, abyste v přiměřené době předložil návrh své vlády, abych se s jejím složením mohl seznámit. Přeji vám, aby vaše vláda tentokrát získala důvěru Poslanecké sněmovny," řekl Zeman Babišovi, který vládne bez důvěry sněmovnu už půl roku.

Přiměřená doba je podle prezidenta po 15. červnu, kdy bude známý výsledek referenda ČSSD. Zeman nevyloučil, že by vládu jmenoval až na konci června, pro důvěru do sněmovny by si tak kabinet přišel v průběhu července. "Budeme spěchat," řekl k termínu Babiš.

Zatím totiž není známé personální složení vlády. Někteří ministři za ANO zřejmě skončí a není jasné, kdo je nahradí. Sám Babiš v tom nemá podle svých slov údajně jasno. ČSSD již představila své nominanty na pět ministerských postů, které jim podle koaliční smlouvy připadly. Otazník ale visí nad europoslancem Miroslavem Pochem, kterého sociální demokraté navrhují do rezortu zahraničí. Pocheho však odmítá prezident Miloš Zeman, který má vůči němu řadu výhrad.

Babiš oznámil, že jmenný seznam ministrů donese Zemanovi v případě příznivého výsledku referenda hned 16. nebo 17. června. "Doufám, že najdeme nějakou dohodu. Budu se snažit, abychom byli bez konfliktu," komentoval Babiš Zemanovu nelibost vůči pochemu.

Pokud členové ČSSD v referendu vstup do vlády schválí, strana obsadí pět ministerstev. Ministerstvo vnitra by měl vést Jan Hamáček, ministerstvo práce a sociálních věcí bývalý náměstek na tomto úřadu Petr Krčál, zemědělství prezident Potravinářské komory Miroslav Toman a kultury olomoucký primátor Antonín Staněk. Na ministerstvo zahraničí chce ČSSD navrhnout europoslance Miroslava Pocheho. 

Vládu ANO a ČSSD by měla podpořit KSČM. "My s komunisty máme podepsat dohodu, která je volná z obou stran, a jsme rádi, že jsou ochotni podpořit vznik vlády. Naše země totiž potřebuje urychleně stabilní vládu," reagoval Babiš.

Zeman také nevidí překážku v podpoře komunistů. "Já jsem na toleranci zvyklý. V roce 1996 jsem toleroval vládu Václava Klause. Musím uznat, že mi to Klaus za dva roky oplatil a v roce 1998 ODS pro změnu tolerovala mou vládu. Takže toleranci menšinové vlády nepokládám za nic nenormálního," dodal Zeman, který plánuje vládu podpořit i v Poslanecké sněmovně, až si půjde pro důvěru.

Doba mezi konáním voleb a tím, kdy vláda získá důvěru, bude nyní nejdelší od roku 1993. Dosud nejdéle čekalo Česko na kabinet s důvěrou na přelomu let 2006 a 2007, kdy se Mirku Topolánkovi podařilo uspět ve sněmovně až napodruhé, a to 230 dnů po skončení voleb. Dnes uplynulo od posledních sněmovních voleb 228 dní, na kabinet s důvěrou ale země bude muset ještě nějakou dobu počkat.