Zemřela socioložka Jiřina Šiklová, signatářka Charty 77

Video placeholde

Zemřela socioložka, propagátorka genderových studií a signatářka Charty 77 Jiřina Šiklová. Bylo jí 85 let. Šiklová za normalizace pomáhala dostávat zakázanou československou literaturu z republiky do zahraničí a exilovou literaturu do Československa. Kvůli tomu strávila v roce 1981 rok ve vazbě. Po roce 1989 založila na Karlově univerzitě katedru sociální práce. V plánech přednášek na společenskovědních fakultách v celé ČR prosadila téma problematiky genderu, tedy vztahu mezi oběma pohlavími.

U Šiklové v bytě také vznikla první knihovna Gender Studies, ze které se časem vyvinula největší knihovna tohoto tématu ve střední a východní Evropě.

„Jsem pes obranář, který se angažuje, když má pocit, že se dá něco změnit,“ charakterizovala se v červnu 2015 v rozhovoru s ČTK. O svém působení v 70. a 80. letech řekla, že nebyla v disentu, jen se prý snažila zachovat československou kulturu. Ke své profesi se mohla vrátit až po sametové revoluci v roce 1989. Ačkoli měla k následnému vývoji v Česku řadu výhrad, byla se stavem společnosti spokojená. „Je tu svoboda, lidé se mohou angažovat. To je v pořádku, to mi stačí,“ řekla bytostná realistka před více než pěti lety. Ve světě podle ní nikde není ideální systém a ani takový neexistuje.

Šiková je autorkou několika knih, publikovala v desítkách odborných časopisů. V roce 1995 získala cenu Žena Evropy, která je v Bruselu udílena ženám, jež přispěly k integraci Evropy. O čtyři roky později obdržela od prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy.