Živnostníci s příjmem do 800 tisíc budou moci od příštího roku platit pouze paušální daň

Ministryně financí Alena Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová Zdroj: ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO).
Vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) ve Sněmovně (23. 6. 2020)
Zleva ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně Alena Schillerová (za ANO) na mimořádné schůzi Sněmovny 23. června 2020
Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO) ve Sněmovně (23. 6. 2020)
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)
6
Fotogalerie

Živnostníci s ročním příjmem do 800 tisíc korun budou moci od 1. ledna příštího roku platit pouze jednu paušální daň. V pondělí to schválila vláda. Pro příští rok by měla činit 5740 korun měsíčně. Paušální daň by měla být složena z minimálního odvodu na zdravotní pojištění, navýšeného minimálního odvodu na sociální pojištění o 15 procent a daně 100 korun. Fungovat bude na dobrovolné bázi. Na svém twitteru to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

V částce paušální daně je zahrnuto zdravotní pojistné 2514 korun, daň z příjmů v symbolické výši 100 korun a minimální sociální pojistné navýšené o 15 procent. To pro příští rok odpovídá 3126 korunám. Paušální daň má podnikatelům podle Schillerové přinést kromě finanční úspory také méně administrativní zátěže a důvodů k většině kontrol z finančního úřadu.

Schillerová dříve také uvedla, že zvýšené sociální pojistné má pomoci živnostníkům s ohledem na starobní důchod. Většina si totiž nyní platí jen nezbytné minimum. Paušální daň by jim měla zajistit vyšší důchod. S přihlášením k paušální dani už ale nebude moci živnostník uplatňovat žádné další daňové slevy a úlevy, jako je například bonus na děti nebo sleva na manželku.

V původním návrhu se počítalo s tím, že paušální daň se bude vztahovat na podnikatele s ročním příjmem do jednoho milionu korun. Zástupci ČSSD žádali limit 600 tisíc korun.

Návrh novely nově definuje také novou kategorii poplatníka daně z příjmů fyzických osob, a to poplatník v paušálním režimu. Nutnou podmínkou pro to, aby poplatník byl považován za poplatníka v paušálním režimu, je podle důvodové zprávy povinnost podat finančnímu úřadu oznámení o vstupu do paušálního režimu.

Z říjnového průzkumu společnosti Median vyplývá, že zavedení paušální daně místo nynějšího systému tří odvodů by přivítalo 78 procent podnikatelů, kterých by se změna dotkla.