Známý profesor Prymula musel odejít z rodinné firmy, kvůli penězům od výrobců vakcín

očkování

očkování Zdroj: ctk

Ministr Němeček přiměl ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové skončit s podnikáním. Roman Prymula musel odejít kvůli údajnému střetu zájmů ze své funkce ve společnosti Biovomed. Ta zprostředkovává klinické studie a od farmaceutických firem za to získává miliony korun.

„Domluvili jsme se, že z orgánů společnosti odejde,“ řekl deníku E15 ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). „Myslím, že ředitel fakultní nemocnice by neměl v takovém rozsahu podnikat,“ vysvětlil.

Prymula kromě hradecké nemocnice vede také odbornou vakcinologickou společnost, účastní se proto i diskuzí o tom, které vakcíny by měly být hrazené. Známý je také díky tomu, že ve své nemocnici buduje ve spolupráci s vládou kliniku čínské tradiční medicíny.

Profesor: Konflikt je nulový

Podle Němečka je otázkou, jestli nemůže Prymulova komerční činnost pro farmaceutické firmy poškodit pověst očkování jako takového.

Sám Prymula mezi svým podnikáním a dalšími činnostmi žádný střet nevidí. „Konflikt je naprosto nulový,“ řekl. Zdůraznil, že při rozhodování o hrazení vakcín z veřejných prostředků má poslední slovo ministr zdravotnictví a parlament. A že už několik let není ani členem poradní komise.

„Dvacet let dělám klinické studie, nevidím důvod, abych nepracoval ve svém oboru,“ řekl Roman Prymula.

Firma Biovomed je servisní organizace, při provádění klinických hodnocení vakcín spolupracuje s praktickými lékaři. Ti prováděli testy, Biovomed sběr data a analýzy. V roce 2014 získala firma od farmaceutických firem podle účetní závěrky 40 milionů korun a vykázala zisk 7 milionů korun. Firmu vlastní a vede Prymulova 26letá dcera Karolína Prymulová, vystudovaná epidemioložka.

Prymula opustil ve firmě k 20. červnu svou funkci prokury, nadále v ní ale pracuje. „Dvacet let dělám klinické studie, nevidím důvod, abych nepracoval ve svém oboru,“ řekl profesor deníku E15.

Jak dříve informoval Zdravotnický deník, kvůli možnému střetu zájmů interpeloval premiéra Bohuslava Sobotku poslanec Marek Černoch (Úsvit). Pro něj je podnikání firmy Prymulových „mimořádně podezřelé“.

Na studie jsou vybíráni přední odborníci

Jednou z firem, která s Biovomed v roce 2014 spolupracovala, byla GSK. Ta odmítá, že by platby byly nadsazené a že by se jimi pokoušela Prymulu ovlivnit. Vzájemná spolupráce podle vyjádření firmy probíhala korektně. „Celkové finanční objemy představují odměny a náhrady vynaložených nákladů nejen pro koordinujícího lékaře, ale i pro ostatní zkoušející lékaře, pro dobrovolníky, laboratorní vyšetření, a další náklady,“ vysvětluje za GSK Jakub Hofmann.

Asociace inovativního farmaceutického průmyslu AIFP zdůrazňuje, že všechny klinické studie jsou posuzované etickými komisemi. „Z důvodů vysoké odborné náročnosti jsou ke spolupráci na klinických studií vybírání přední odborníci v daném oboru,“ uvádí mluvčí AIFP Andrea Ringelhánová.