Zvyšování daní sněmovnou neprošlo. Zatím

Zvyšování daní sněmovnou zatím neprošlo. K projednání daňového balíčku se vrátí ve středu.

Zvyšování daní sněmovnou zatím neprošlo. K projednání daňového balíčku se vrátí ve středu. Zdroj: ČTK

Zvyšování daní sněmovnou zatím neprošlo. K projednání daňového balíčku se vrátí ve středu.
Zvyšování daní sněmovnou zatím neprošlo. K projednání daňového balíčku se vrátí ve středu.
Zvyšování daní sněmovnou zatím neprošlo. K projednání daňového balíčku se vrátí ve středu.
Zvyšování daní sněmovnou zatím neprošlo. K projednání daňového balíčku se vrátí ve středu.
5
Fotogalerie

Zvýšení spotřebních daní z tabáku a lihu a také růst sazeb u některých hazardních her chtěla protlačit koalice ANO a ČSSD tolerovaná komunisty prvním kolem v Poslanecké sněmovně. Ta však první čtení nedokončila, vrátit by se k předloze měla ve středu.

Daňový balíček, který má platit od začátku příštího roku, předpokládá i zdanění technických rezerv pojišťoven nebo zrušení osvobození zemního plynu pro výrobu tepla v domovních kotelnách od daně. Podle opozice je jediným důvodem změn nedostatek peněz na vládní sliby. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) zdůvodňoval nárůst odvodů u návykových látek a hazardu snahou o snížení závislosti populace. „Zdražení není jediné opatření, ale je velmi účinné,“ řekl a poukázal na průzkumy, podle nichž na osmdesát procent nezletilých uvádí, že alkohol je v Česku velmi dostupný.

Poslanec opoziční ODS Jan Skopeček se pozastavil nad vládou očekávaným vyšším daňovým inkasem. „Pokud ministerstvo financí předpokládá zvýšení příjmů státního rozpočtu, pak s nižší spotřebou tabáku a alkoholu nemůže kalkulovat,“ uvedl s tím, že rezorty financí a zdravotnictví by si měly vyjasnit, jaký efekt daňový balíček ve skutečnosti přinese.

Šéf SPD Tomio Okamura míní, že vláda prodraží občanům život. „Tato předrahá koalice zvyšuje závislost státu na penězích daňových poplatníků,“ prohlásil. Vyšší daně podle Okamury zapříčiní obcházení zákona a nahrají šedé a černé zóně.  

Předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek nechápe, proč vláda neomezí hlavně hazard na internetu. „Místo toho budou lidé nově platit patnáctiprocentní daň z výhry nad sto tisíc korun. To má být prevence závislosti na hazardu?“ kladl řečnickou otázku.

Skopeček připomněl, že složená daňová kvóta dosáhla loni 36 procent HDP a byla zatím historicky nejvyšší. „Vláda ANO překonala daňovou kvótu z období ekonomické krize i socialistických experimentů bývalého premiéra Vladimíra Špidly,“ řekl. Dodal, že právní řád by kromě dluhové brzdy měl obsahovat i daňovou brzdu.

„Potřeba zvyšovat daně patrně vychází z dosud velmi štědrého navyšování výdajů různého typu,“ soudí o daňovém balíčku hlavní ekonom Deloitte David Marek. „Celkové daňové zatížení v Česku je mírně podprůměrné ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi, nicméně neustále stoupá. Při navrhovaném zvyšování spotřebních daní dále poroste,“ podotkl.

Nejvýznamnější změny v daňovém balíčku 
  • Zvýšení daně u tabáku ke kouření o 224 korun na 2460 korun za jeden kilogram tabáku včetně zahřívaného. Daňová zátěž u jedné krabičky cigaret má podle tabákových firem stoupnout o 12 až 13 korun
  •  Zvýšení spotřební daně z lihu z 28,5 tisíce korun za jeden hektolitr etanolu na 32,25 tisíce korun. V případě pěstitelského pálení sazba stoupne na 16,2 tisíce korun z 14,3 tisíce korun. Podle Unie výrobců a dovozců lihovin půllitrová lahev 40procentní lihoviny podraží o 9,1 koruny.
  • Zvýšení sazeb u kurzových sázek, tombol, turnajů malého rozsahu a totalizátorových her z 23 na 25 procent. U loterií, bing a živých her vzroste sazba z 23 procent na 30 procent.
  •  Zavedení 15procentní srážkové daně z příjmu u hazardu, loterií a dalších sázek nad 100 tisíc korun. Nyní výhry dani z příjmů nepodléhají.