Banky na zvýšení sazeb ČNB nebudou bezprostředně reagovat

Budova České národní banky v ulici Na příkopě

Budova České národní banky v ulici Na příkopě Zdroj: E15 Michael Tomeš

Budova České národní banky v ulici Na příkopě
Budova České národní banky v ulici Na příkopě
3
Fotogalerie

Rozhodnutí České národní banky o zvýšení úrokových sazeb nepovede k okamžitému zdražení úvěrů či zvýšení úročení vkladů. Postupně se ale budou sazby zvyšovat v souladu s vývojem tržních sazeb. Vyplývá to z reakcí bank. Bankovní rada ČNB podle očekávání opět zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta.

"Dnešní krok centrální banky byl očekávaný, neměl by tak mít na trhu příliš výrazný dopad," řekl analytik České bankovní asociace Jakub Seidler. Hypoteční sazby již začaly v předešlých měsících mírně růst a postupně tak reagují na vývoj tržních sazeb. Ty zohledňují řadu faktorů, a to včetně budoucího zvyšování sazeb ze strany ČNB. Její dnešní krok tak podle něj byl v tržních sazbách již zohledněn sám o sobě a ke skokovému růstu hypotečních sazeb nepovede. Budou však patrně dále postupně mírně růst v souladu s vývojem úrokových sazeb na trhu, dodal.

Na základě výstupů z minulého zasedání a vyjádření členů bankovní rady jsme tento krok očekávali, souhlasil ředitel produktové a procesní divize mBank pro ČR a Slovensko Martin Podolák. Předpokládá, že bankovní sektor bude muset v následujících týdnech či měsících upravit sazby na straně úvěrů. "Případné úpravy sazeb na spořicích účtech v tuto chvíli analyzujeme," podotkl.

Air Bank v souvislosti s růstem ceny zdrojů od pátku 6. srpna zvyšuje základní úrokové sazby u hypoték o 0,2 procentního bodu. "Zároveň ale od stejného data klientům začneme nabízet nové pojištění schopnosti hypotéku splácet, které sazbu sníží o 0,15 procentního bodu. U půjček v tuto chvíli změnu sazeb nechystáme," uvedla mluvčí banky Jana Pokorná.

"Bezprostředně se na rozhodnutí regulátora reagovat nechystáme, nicméně nadále platí, že situaci na trhu bedlivě sledujeme a vyhodnocujeme. Předpokládáme, že do konce roku budou úrokové sazby u hypoték pozvolna růst," upozornil ředitel úvěrových produktů v České spořitelně Filip Belant.

Dlouhodobé sazby by měly být vývojem repo sazby ovlivněny ve stejném směru, i když ne nutně jedna k jedné, doplnil mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. Hypoteční sazby podle něj mají navíc velkou setrvačnost, reagují tedy se zpožděním na již uskutečněný růst bankovních sazeb.