Češi a vysněné bydlení? Klidná lokalita, dostatečná velikost, zeleň

Rodinný dům

Rodinný dům Zdroj: profimedia.cz

Renta z nemovitosti
2
Fotogalerie

Při výběru bydlení je pro každé ho z nás prioritou něco jiného. Někdo chce klidnou lokalitu, pro jiného je nejdůležitější, aby nemovitost byla v dobrém stavu. Největší roli ale hrají náklady na chod domácnosti. Ukázal to průzkum Raiffeisen stavební spořitelnu.

Pro 37 procent dotázaných je ideální nemovitost o rozloze 101–200 m2, 34 procentům stačí 71–100 m2. 17 procent by se dokonce vešlo do bydlení o velikosti 70 m2. Nemovitost nad 200 m2 je snem pro 12 procent Čechů.

„Přestože lidé většinou touží po nemovitosti okolo 100 m2, nejprodávanější jsou byty 2+kk o rozloze okolo 60 m2. Důvodem jsou jednak ceny nemovitostí a také minimální úspory domácností. Ve většině případů lidé také preferují novostavbu před starší nemovitostí, a to z důvodů nižších provozních nákladů,“ komentuje situaci na realitním trhu Martin Březina z realitní kanceláře RE/MAX Alfa.

Dopravní dostupnost

Dobrou dopravní dostupnost chce polovina zúčastněných. Dostatek parkovacích míst už zase tolik neřešíme. Zohledňujeme ale i přírodu. Dostatek zeleně u svého vysněného bydlení vidí 41 lidí. Za důležitou považuje čtvrtina z nás blízkost školy a školky.

„Na vysněné bydlení by lidé měli začít šetřit co nejdříve. Podle doporučení České národní banky je třeba mít pro koupi nemovitosti naspořeno alespoň 20 procent její pořizovací ceny,“ uzavírá Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.