Mladí tápou v podmínkách poskytování úvěrů na bydlení

rodinný dům (ilustrační foto)

rodinný dům (ilustrační foto) Zdroj: rheinzink

Rodinný dům
Rodinný dům
3
Fotogalerie

Vlastní bydlení si jednou plánuje pořídit současná generace od 18 do 29 let. Nemovitost mají v plánu financovat hypotečním úvěrem a naspořenými prostředky. V současných podmínkách pro poskytování úvěrů ale tápou. Vyplývá to z průzkumu Broker Consulting.

Celkem 39 procent dotázaných vidí vlastní nemovitost jako prostředek pro další příjmy formou pronájmu. Nemovitost chce pronajímat každý druhý ve věku 18 až 23 let. Ve věku 24 až 29 let jen asi každý třetí. 22,5 procent vlastní nemovitost považuje za základní životní potřebu.

„V posledních letech jsme si zvykli, že téma vlastního bydlení se týká všech věkových kategorií, tedy i těch nejmladších. Vlastnit nemovitost se díky nízkým úrokovým sazbám stalo realitou a nikoli nesplnitelným snem. Proto není překvapivé, že i nejmladší generace vnímá vlastnictví nemovitosti jako standard. Jenže nízkým úrokovým sazbám a zejména 100procentním hypotékám již odzvonilo a na pořízení nemovitosti je třeba si naspořit vlastní prostředky. A je jedině dobře, že mladí lidé o pořízení vlastního bydlení přemýšlí již teď. Dává jim to totiž možnost si na potřebných 20 procent pořizovací ceny začít odkládat co nejdříve,“ komentuje výsledky Mariana Kuckirová, analytička bankovních produktů Broker Consulting.

O podmínkách úvěrů moc neví

Co se týče financování pořízení nemovitosti, 65,8 procent mladých chce získat prostředky z hypotečních úvěrů a naspořených peněz. Každý šestý ale předpokládá, že mu bude půjčena celá částka, nebude muset mít nic naspořeno. 14,6 procent respondentů pak chce pořízení nemovitosti financovat pouze z naspořených prostředků, tedy bez úvěru.

„Od října platí přísnější podmínky pro získání hypotéčních úvěrů, které kontrolují celkové zadlužení žadatele. Poměr celkové výše dluhů spotřebitele k jeho čistým ročním příjmům nesmí být větší než devítinásobek a poměr měsíčních splátek dluhů k měsíčnímu čistému příjmu nesmí přesáhnout 45 procent. Navíc již dříve vešlo v platnost doporučení České národní banky výrazně omezit poskytování hypoték mezi 80 a 90 LTV, a to pouze v 15 procentech případů,“ popisuje podmínky Mariana Kuckirová.

Z výše uvedeného právě vyplývá, že mladí dost tápou v podmínkách poskytování úvěrů. Výši LTV (tedy výši úvěru k celkové ceně nemovitosti) chápe jen 33,2 procent dotázaných.

„Že je edukace nejmladší generace v oblasti podmínek hypotéčních úvěru nezbytná, dokazuje to, že až 40 procent mladých lidí se domnívá, že zbývající část pořizovací ceny nemovitosti mohou financovat buď formou neúčelového spotřebitelského úvěru (16,4 %), nebo úvěrem ze stavebního spoření (23,7 %). Tato varianta je velmi riziková z hlediska celkového dluhového zatížení žadatele a právě zpřísnění podmínek platných od října letošního roku by mělo tomuto předlužování zabránit,“ vysvětluje analytička bankovních produktů z Broker Consulting.